Hoppa till huvudinnehåll

Blåvitt VM-guld i cheerleading för andra året i följd: "Nivån i Finland är högre nu än någonsin tidigare"

Finland vann VM-guld i cheerleading i Orlando.
Finland vann VM-guld i cheerleading i Orlando. Finland vann VM-guld i cheerleading i Orlando. Bild: Suomen cheerleadingliitto/Action Moments /USA. cheerleading

Finland har vunnit VM-guld i cheerleading för andra året i rad. Segern i cheer-klassen kom knappt före USA och Norge. "Det här är ett tecken på att nivån i grenen i Finland nu är högre än någonsin tidigare", säger förbundsbasen efter triumfen.

Historia skrevs för första gången 2018 när Finland lyckades bryta USA:s totaldominans i grenen genom att ta ett skrällartat guld.

Att upprepa bragden skvallrar om kvalitet, Finland vann tävlingen med 0,36 poängs marginal till USA.

– Både vi och USA gjorde en del små missar i programmet så segermarginalen blev liten. Vi hade en bättre helhetsbild och ett svårare program, analyserar landslagslotsen Maria Wahlroos i förbundets pressutskick.

Finland tokfirar VM-guldet i cheerleading.
Tokfirande när VM-guldet blev klart. Finland tokfirar VM-guldet i cheerleading. Bild: Suomen cheerleadingliitto/Action Moments /USA. cheerleading

De övriga finska placeringarna vid VM var femma i dansklassen och sexa i mixed.

– Finlands andra raka VM-guld är ett tecken på att cheerleading i Finland nu är på en högre nivå än någonsin tidigare. Förutom att våra idrottare är bäst i världen är de även ambitiösa och utrustade med en otroligt stresstålighet, säger förbundsordförande Riikka Taivassalo.

Resultat, cheer-klassen, VM i cheerleading (Orlando, USA):

1. Finland 85.94 poäng
2. USA 85.63 poäng
3. Norge 80.75 poäng

Öppna Instagram-inlägget

Läs mera:

Finland petade ner USA från tronen – tog historiskt VM-guld

Finlands damlandslag i cheerleading har vunnit VM-guld. Laget besegrade storfavoriten USA som tidigare vunnit samtliga mästerskap.