Hoppa till huvudinnehåll

Förvirring och glädje i Helsingfors efter den stora biljettreformen

Kortläsare med de nya trafikzonerna i Helsingfors.
De nya trafikzonerna togs i bruk på lördag. Kortläsare med de nya trafikzonerna i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Helsingforsregionens trafik (HRT)

I dag trädde den stora biljettreformen i kraft i huvudstadsregionens kollektivtrafik. Nu måste ungefär en miljon människor lära sig nya zoner och bokstavskombinationer. Många får billigare biljett medan andra är kritiskt inställda.

Nu är det zonerna AB, BC, ABC, D, BCD och ABCD som gäller för personer som vill åka buss, tåg, metro eller spårvagn i huvudstadsregionen.

Tidigare var det kommungränserna som avgjorde prissättningen. Nu ser zonerna annorlunda ut och för en del passagerare har resandet blivit betydligt billigare än förr - till exempel från delar av Esbo in till Helsingfors.

Utanför Helsingfors järnvägsstation säger Emilia Lepistö till Svenska Yle att dagens resa till Helsingfors från Alberga gått hur bra som helst.

- Det var inga problem och nästan hälften billigare, säger Lepistö.

Enligt Lepistös norska kompis Maria Šarić Nordal borde Norge lära sig av Finland och det finska systemet.

"Krångligt att förstå"

Men alla tycker inte att allt är frid och fröjd. Reformen har också kritiserats, bland annat av dem som vill ha kvar spårvagnsbiljetten.

I praktiken blir det dyrare att åka endast inom Helsingfors eftersom du inte längre kan köpa en biljett bara för den inre trafiken, utan måste köpa en AB-biljett som ger dig rätt att åka ut över Esbogränsen och över till Grankulla också.

Enligt det nya systemet ska man välja minst två zoner, också om man bara vill åka två hållplatser. Att hålla reda på var zonerna går och vilken biljett som behövs kan vara svårt.

HRT´s zonkarta
De nya zonerna. HRT´s zonkarta Bild: Yle / Grafik Helsingforsregionens trafik (HRT),kollektivtrafik

Sanna From uppger för Svenska Yle att hon på bussen till järnvägsstationen köpt en AB-biljett och blev förvirrad när hon skulle ta I-tåget - hon blev plötsligt tvungen att ta en BC-biljett också.

- Hur funkar det här? Det är lite krångligt att förstå, säger From.

Liisa Naski tror att man nog kommer att lära sig det nya systemet fort.

- När man gör det här några gånger lär man sig säkert, säger hon och påpekar att det kommit rätt mycket information hem om det nya systemet.

Hon glädjer sig också över pensionärsrabatten som man får vissa tider på dagen. Personer som fyllt 70 år får biljetten till nedsatt pris för resor som inleds mellan klockslagen 9-14, dagligen. De kan köpa biljetten för hälften billigare än motsvarande vuxenbiljett.

På järnvägsstationen i Helsingfors fick människor hjälp att förstå de nya zonerna i kollektivtrafiken.
På järnvägsstationen i Helsingfors såg HRT till att hjälpa människor förstå de nya zonerna. På järnvägsstationen i Helsingfors fick människor hjälp att förstå de nya zonerna i kollektivtrafiken. Bild: Lehtikuva Helsingforsregionens trafik (HRT)

Inga större överraskningar

HRT:s applikation, biljettförsäljningsapparater och kortläsare uppdaterades halv fem på lördag morgon. Sammanlagt 3 100 kortläsare, över 500 biljettautomater och över 1 700 förares försäljningsapparater uppdaterades under lördagen.

Enligt HRT:s avdelningschef Mari Flink har det nya systemet inte medfört några större överraskningar under lördagens gång.

- Det är kanske överraskande hur bra allt gick eftersom vi pratar om så omfattande programuppdatering och så många automater, säger Flink.

Enligt henne har vissa enstaka problem ändå förekommit.

Natten till söndag inleds nästa steg. Då kommer serviceställen och försäljningssystem att uppdateras. När dessa uppdaterats går det att ladda HRT-kort samt köpa biljetter till de nya zonerna på alla försäljningsställen och i automaterna.

Läs mera:

Zonbiljetten kommer i april, är du redo?

Från och med den 27 april blir det förändringar inom HRT:s biljetter. Det är inte längre hemkommunen som styr vad säsongsbiljetten kostar utan vilka zoner man åker igenom.

Läs mera:

Biljettförsäljningen avbryts, gamla resekort slutar fungera – så här förbereder du dig inför HRT:s zonuppdatering på lördag

Från och med lördagen tas HRT:s nya zoner för kollektivtrafiken i bruk. Kollektivtrafiken i Sibbo berörs också av de nya zonerna, som ersätter de gamla kommungränsbaserade reseområdena. Systemuppdateringen orsakar en del avbrott i biljettförsäljningen på lördag.

Källor: Yle, STT