Hoppa till huvudinnehåll

”Målet är inte att träffa sin motståndare” - brasilianska kampsporten Capoeira firar 30 år i Åbo

En pojke som utför capoeira. Runt honom sitter människor i en ring.
En pojke som utför capoeira. Runt honom sitter människor i en ring. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

Brasilianska rytmer, portugisisk sång och fantastisk kroppskontroll. Capoeira är kampsporten som också passar dem som inte tycker om att tävla.

Musiken hörs redan utanför gymnastiksalen vid Snellmans skola i Åbo. Inne i salen rör sig tiotals barn i takt med musiken med böjd överkropp. De rör de sig från sida till sida och följer mestre Samaras rörelser. På väggen står det 30 med heliumballonger i guld.

Här pågår ett träningsläger som kommer att avslutas med en bältesceremoni då barnen ska få sitt första bälte och ett eget capoeiranamn på portugisiska.

Människor i en gymnastiksal.
Människor i en gymnastiksal. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

Capoeria är en afro-brasiliansk kampsport som utvecklats av afrikanska slavar då de för 500 år sedan blev transporterade till Brasilien. Även om capoeira är en kampsort skiljer sig tanken bakom sporten mycket från andra kampsporter.

- Det är mer en kampdans än riktig kampsport. Man slåss inte utan man utmanar varandra med sparkrörelser och förväntar att den andra ska reagera på olika sätt, säger Ronnie Snellman, capoeirainstruktör och ordförande för Capoeira Senzala Turku.

Ronnie Snellman.
Ronnie Snellman. Ronnie Snellman. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,ronnie snellman

Den största skillnaden i jämförelse med andra kampsporter är att man egentligen inte kan tävla i capoeira.

- Vi kallar det för capoeira-spel. Det väsentliga när man spelar är att man tillsammans med den som man spelar med utvecklar spelet, att man använder de rörelser man kan och ser hur den andra reagerar på dem. Då man börjar lita på den andra kan man utmana mer och mer.

Två flickor som utövar capoeira.
Två flickor som utövar capoeira. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

Då de som spelar bildat ett förtroende för varandra kan man göra så kallade attacker som är ämnade att träffa men man vet att den andra klarar av att ducka för träffen.

- Idén är inte att jag verkligen ska träffa även om det ser ut så.

Hjula, hoppa, gå ner på huk – gör det du känner för!

I capoeira rör man sig på ett sätt många inte är vana vid. För barn är det väldigt naturligt men för vuxna kan det kännas lite trögt, förklarar Snellman.

- Dessutom är det väldigt individuellt. Alla tolkar den här rytmen på sitt sätt så det handlar mer om improvisation. Det finns vissa grundrörelser men under själva spelet så kommer den personliga prägeln till.

Capoeiramästaren Samara.
Capoeiramästaren Samara. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

Grundrörelsen ginga är då man rör sig från sida till sida för att hålla sig i rörelse hela tiden.

- Man kan gå ner på huk, vara på alla fyra, ibland kan man hjula och är man riktigt duktig kan man stå eller gå på händerna. Man får också hoppa i capoeira. Om man är akrobatisk kan man exempelvis göra volter. Allt sådant är tillåtet, säger Snellman.

En pojke som utför capoeira. Runt honom sitter människor i en ring.
En pojke som utför capoeira. Runt honom sitter människor i en ring. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

Kampsporten firar 30 år i Åbo

I samband med träningslägret och bältesceremonin firar man också att kampsporten funnits i Åbo i hela 30 år.

Som i många andra länder fick capoeiratraditionen sitt fäste i staden genom en dansskola. Ritva Saastamoinen studerade dans i New York och där kom hon i kontakt med en capoeiramästare. När hon kom till Åbo etablerade hon capoeiraträningar vid en dansskola.

- Tyvärr gick Ritva bort för 15 år sedan men hennes elever har fört vidare verksamheten och nu har vi redan flera olika stilar som utövas här i Åbo.

Capoeiramästaren Garrincha.
Capoeiramästare Garrincha har hållit på med capoeira sen 1960-talet. Capoeiramästaren Garrincha. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

På plats vid Snellmans skola är också tre inbjudna capoeiramästare från Brasilien, mestre Garrincha, mestra Samara och contramestre Jiló, som alla hållit på med capoeira hela sitt liv.

- Mestre Samara från Rio de Janeiro var en av dem som tog capoeiran till Europa på 1980-talet.

Åldersspannet är brett bland de som håller på med capoeira i Åbo.

- Vi har flera som är över 50 år som fortfarande håller på. Jag håller själv barnträningar och de yngsta är 1,5 år.

En capoeiraträning.
En capoeiraträning. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

- Speciellt barnträningarna har varit väldigt populära. Gruppen växer hela tiden. Vi har ett trettiotal barn som aktivt går på träningar. Det här lämpar sig bra för vuxna och barn tillsammans eftersom alla kan göra de här övningarna.

En gren för alla – speciellt om du inte gillar att tävla men gillar musik

Musiken är en central del av capoeira. Förutom att man rör sig till takten av musik, är sånger på portugisiska också en del av den här kampsporten.

Capoeiraträning.
Här sjunger lägerdeltagarna portugisiska sånger tillsammans. Capoeiraträning. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

- Jag tror att man måste ha en liten musikkänsla. Alla människor har det, men för vissa är den starkare. Då gillar man det här. Det här passar också bra för personer som inte tycker om att tävla.

- Upplevelsen är musikalisk men man måste inte tycka om att sjunga eller vara musikalisk för att utöva capoeira, men det är ett plus.

Capoeiraträning.
Capoeiraträning. Bild: Yle/Lina Frisk. capoeira,Åbo,capoeira i åbo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland