Hoppa till huvudinnehåll

SAS: Hundratals inställda flyg på söndag - strejken fortsätter

SAS-plan i Barcelona
SAS-plan i Barcelona Bild: Yle scandinavian airlines

Flygbolaget SAS ställer in ytterligare 587 flyg i Skandinavien under söndagen.

I ett pressmeddelande uppger flygbolaget att 64 000 passagerare kommer att drabbas av den pågående flygstrejken. På fredag ställdes 70 procent av bolagets avgångar in vilket orsakade problem för 170 000 passagerare. Av de inställda flygen var fyra mellan Helsingfors och Stockholm.

På SAS hemsida kan man hitta information om de inställda flygen. Strejken har pågått sedan fredagen och gäller bland annat piloternas löner. Deras fackförbund kräver en löneökning på 13 procent.

Över tusen av bolagets piloter deltar i strejken och enligt fackförbundet kommer de inte att ge sig förrän deras krav mötts.

- Strejkviljan är megahög i Norge. Nog är nog, säger Jan Levi Skogvang, ordförande för det norska pilotfacket till SVT.

Fackförbunden från Danmark, Sverige och Norge menar att SAS i tidigare förhandlingar spelat ut de olika länderna mot varandra. I framtida förhandlingar vill de nordiska fackförbunden förhandla tillsammans.

William Tersmeden, ordförande för Svensk pilotförening, framhärdar att en lösning måste nås.

- De senaste åren lyckades de få till en splittring bland oss. Vi representerar alla SAS-piloter och de här frågorna måste lösas, de är otroligt viktiga för oss, säger Tersmeden till SVT.

Läs mera:

SAS-strejken fortsätter i Sverige - 70 procent av trafiken ställs in

Pilotstrejken i Sverige fortsätter under veckoslutet, och ytterligare avgångar ställs in i morgon. I strejken deltar 1 409 piloter från Sverige, Norge och Danmark. De flyg som utförs av SAS samarbetspartners berörs inte.