Hoppa till huvudinnehåll

Spanien: Lång kö till ytterhögerpartiet Vox valtillställning - förebådar det skräll i söndagens val?

 Santiago Abascal.
Patriotisk yra under Vox kampanjmöte i Las Rozas, utanför Madrid. Santiago Abascal. Bild: Göran Gester. Spanien,Vox,högerpopulism,parlamentsval,Santiago Abascal Conde,Politik i Spanien

Bombastiska slagord, patriotisk retorik och ett hav av spanska flaggor - på ytterhögerpartiet Vox kampanjevenemang i Madrid tror man på valseger i söndagens parlamentsval

Kön till ingången är lång och rör sig långsamt.

Besökare i alla åldrar kommer. Äldre män och kvinnor, familjer med barn, ungdomar. Många bär med sig den rödgula spanska flaggan. Sorlet från diverse diskussioner fyller den kyliga, kvällsluften utanför tjurfäktningsarenan i Las Rozas, en förstad i utkanterna av Madrid.

Människor med flaggor.
Kön är lång, eftersom många Vox-anhängare har väntat på att se sina politiska förebilder på nära håll. Människor med flaggor. Bild: Göran Gester. Spanien,Vox,högerpopulism,parlamentsval,Santiago Abascal Conde,Politik i Spanien

Man kunde tro att folk köar in till spanska fotbollslandslagets hemmamatch.

I stället handlar det om ett politiskt kampanjevenemang för ytterhögerpartiet Vox.

I kön står Ricardo Arsenio-García. Han röstade länge på det traditionella borgerliga maktpartiet PP, Partido Popular, men tyckte att partiet tappade kontakten till folket.

Ricardo Arsenio-García.
Ricardo litar inte längre på de traditionella partierna, han anser att Vox har gett en röst till många som tidigare skämdes för sina åsikter. Ricardo Arsenio-García. Bild: Göran Gester. Spanien,Vox,högerpopulism,parlamentsval,Santiago Abascal Conde,Politik i Spanien,Ricardo Arsenio-García

- Jag litar inte på de traditionella politikerna. Vox har ett nytt budskap som går hem hos de människor som tidigare skämdes för att säga sin åsikt, säger Arsenio-García, som är övertygad om att Vox kommer att göra ett bra val på söndag.

Nationalistiskt budskap

Vilket är då partiets budskap?

Åtminstone är det nationalistiskt. Vox vill se ett politiskt och kulturellt homogent Spanien.

Man vill ge mer makt till Madrid och kraftigt begränsa de autonoma regionernas självbestämmanderätt.

Särskild hård linje förespråkar partiet i förhållande till Katalonien. I ett regionalt, språkligt och politiskt splittrat land som Spanien är det ett synnerligen kontroversiellt budskap.

Strängare abortlagstiftning

Bland politiska målsättningar ingår också en strängare abortlagstiftning, kraftigt sänkta inkomstskatter, mer resurser till polisen och en hårdare och mer selektiv invandringspolitik som favoriserar invandrare med kristen bakgrund.

Abascal är den perfekta partiledaren - karismatisk och pålitlig

Arantxa Jauregui har både den spanska flaggan och en grönvit partiflagga med sig. Hon ser särskilt mycket fram emot att se Vox partiledare Santiago Abascal.

 Arantxa Jauregui.
Korruptionen inom andra partier har rubbat Arantxa Jaureguis tro på spanska politiker, nu väljer hon att rösta på Vox. Arantxa Jauregui. Bild: Göran Gester. Spanien,Vox,högerpopulism,parlamentsval,Santiago Abascal Conde,Politik i Spanien,Arantxa Jauregui

-Han är den perfekta partiledaren, karismatisk och pålitlig.

Jaurequi menar att det som skiljer Vox från övriga partier är att partiets politiker är - just det - pålitliga.

Medan korruptionsskandaler har skakat flera partier - särskilt PP och socialistpartiet PSOE - har Vox hittills lyckats undvika större skandaler.

-Vi är ett anti-korruptionsparti, säger Jaurequi.

Många anser att Vox är ett extremhögerparti, hur ser du på det?

-Inte alls, det stämmer inte överhuvudtaget. De som säger så vill bara sprida rädsla bland folk.

Rödgult publikhav i patriotisk inramning

Inne på tjurfäktningsarenan påminner stämningen mer om en patriotisk folkfest än ett politiskt kampanjevenemang.

Omkring femtusen personer sitter på läktarna och ute på själva arenan. Vajande spanska flaggor i mängder färgar publikhavet gult och rött. Musik dånar ur högtalarna. Det är bekanta spanska låtar på hög volym.

Por España - För Spanien - lyder budskapet uppe på en blinkande jätteskärm.

Plötsligt tystnar musiken och nya bilder dyker upp på skärmen. Det är korta tv-klipp, med kända politiker från andra partier, som fäller kritiska kommentarer om Vox.

Allsången tystnar och övergår i burop och visslingar.

De högsta buropen tillägnas Vänsterpartiet Podemos partiledare Pablo Iglésias och den sittande premiärministern, socialistpartiet PSOE:s ledare Pablo Sanchez. Båda talar om Vox som en antidemokratisk rörelse och avsäger sig allt framtida samarbete med partiet.

Vox ledare: Mer resurser till polisen, nolltolerans mot Katalanska separatister

Kvällen på tjurfäktningsarenan kulminerar när kända Vox-politiker en åt gången träder in på arenan.

Det högsta jublet och de varmaste applåderna tillägnas partiledaren Santiago Abascal. Folkligt klädd i skjorta och ljusbrun läderrock skakar Abascal hand med många partianhängare medan han långsamt tar sig fram genom publikhavet till podiet.

Abascal representerade borgerliga PP i flera år, men lämnade partiet i november 2013. En månad senare registrerade han partiet Vox.

Rungade applåder följer på Abascals tal

Under Abascals tal blir det för första gången nästan tyst i publiken. Partiledaren börjar med att kommentera den partiledardebatt som sänts på tv kvällen innan, med partiledare från de fyra för tillfället största partierna: PSOE, PP, Podemos och Ciudadanos.

- Såg någon debatten? Det var inte mycket ni missade. Jag tror inte det framfördes ett enda konkret förslag på hur vanliga spanjorers liv kunde förbättras.

Rungande applåder följer. Partiledaren har fångat sin publik.

Mer kritik mot de övriga partierna följer under resten av talet.

Abascal framför också teser som Vox blivit känd för: Mer stöd till familjerna, mer resurser för polis och säkerhetsmyndigheter och hårdare tag mot katalanska separatister. Emellanåt kryddas talet med korta anekdoter från kampanjen.

Varför avancerar den spanska ytterhögern just nu?

Ännu för ett halvår sedan var Vox ett marginellt fenomen på den spanska politiska kartan. I december skrällde partiet genom att ta en valseger i lokalvalet i Andalusien och tog sig sedan in i det regionala parlamentet.

Inför söndagens parlamentsval ligger partiets stöd på mellan 10 och 15 procent.

Vad hände egentligen?

De flesta bedömare är eniga om att partiet framför allt är en reaktion på krisen i Katalonien.

Många spanjorer som vill se en hårdare linje gentemot separatisterna tilltalas av ett parti som erbjuder en ytterst kompromisslös politik i frågan.

En annan förklaring är de korruptionsskandaler som skakat om de traditionella maktpartierna i Spanien, PP och PSOE. Det har skapat en ökad efterfrågan på nya politiska alternativ.

Det har gynnat Vox men också högerliberala Ciudadanos och vänsterpartiet Podemos. De är alla relativt nya partier som har vuxit i popularitet.

Europeisk högertrend

- Samtidigt är Vox också en logisk konsekvens av den högerpopulistiska trend som har påverkat politiken i flera europeiska länder, säger den politiska journalisten Claudi Peréz på tidningen El País.

- Vox skiljer sig inte nämnvärt från de högerpopulistiska partier som vunnit terräng i till exempel Finland, Italien och Österrike.

Hur bra kan Vox klara sig i söndagens parlamentsval?

- Vox är har tillsvidare ingen representation i det spanska parlamentet. Partiet har inte så att säga testats i ett verkligt val. Stödet kan vara allt mellan strax under tio procent och tjugo procent gissar Peréz.

- Många spanjorer beslutar sig för hur de röster i sista minuten, och det ökar ovissheten eftersom partifältet redan nu är mer splittrat än på länge.