Hoppa till huvudinnehåll

5 toppgrejer för söndagskvällen: Dödshot i samhällsdebatten, livsomvälvande flyttbeslut och historiska superhjältar

Notre Dame brinner, Paris den 15 april 2019.
Notre Dame brinner, Paris den 15 april 2019. Notre Dame brinner, Paris den 15 april 2019. Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON Notre-Dame de Paris,katedral,Paris,eldsvådor,Frankrike

Här kommer lite läsning för söndagskvällen.

Som 12-åring flydde Jawid ensam från Afghanistan. I dag går han i en internationell toppskola i Helsingfors och skriver en bok om sitt liv.

Människorättsprofessorn Martin Scheinin är inte rädd för att ge sig in i samhällsdebatten. Han råkade bland annat i luven på försvarsminister Jussi Niinistö (blå) och har mottagit flera dödshot.

I augusti 2017 fattade Elin och Andreas Söderlund ett livsomvälvande beslut: "Tusan, vi flyttar till Bergen!" De satte sina ägodelar i en släpvagn och styrde kosan mot en stad de bara sett på bilder – utan varken jobb eller bostad som väntade i Norge.

På bara några timmar hade brandhärjade Notre-Dame erhållit donationer på en halv miljard euro. Något en insamling för svältande barn eller offer för långvarig torka bara kan drömma om. Varför är det så? Enligt filosofen Hannes Nykänen beror det bland annat på att vi älskar prylar mer än något annat.

På onsdag hade en av årets största filmer, Avengers: Endgame, premiär. Efter elva år och tjugotvå filmer avslutar filmen en lång tidsperiod i Marvels blomstrande superhjältevärld. Läs vad Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad tyckte om filmen här.