Hoppa till huvudinnehåll

700 000 i riskzonen när Moçambique drabbades av nya katastrofala översvämningar efter monsterstormen Kenneth

Moçambique har drabbats av nya omfattande översvämningar efter monsterstormen Kenneths framfart, bara sex veckor efter att cyklonen Idai krävde över 600 dödsoffer

Myndigheterna varnar för att nära 700 000 människor är i riskzonen då vattennivån stiger, särskilt i låglänta kustområden som redan hade drabbats av cyklonen Idai förra månaden.

Fem dödsoffer har bekräftats efter att Kenneth nådde land i torsdags men dödstalet befaras ännu stiga kraftigt.

Landets nordligaste provins Cabo Delgado drabbades värst och folk i låglänta områden uppmanas nu att söka sig högre upp.

Även Kenneth slog till mot områden som inte hade upplevt någon cyklon förrän Idais framfart för sex veckor sedan.

Cyklon med skyfall i Mocambique
Cyklon med skyfall i Mocambique Bild: AFP / Lehtikuva Moçambique,cyklon,regn,Skyfall

Skyfall de närmaste dagarna

Mellersta och norra Moçambique har i flera dagar lidit av skyfall och myndigheterna befarar att vattenmängderna efter Kenneth kan bli dubbelt större än efter Idai, då stora delar av norra och mellersta Moçambique lades under vatten.

Myndigheterna förutspår att det kan regna upp till 250 mm vatten under de närmaste dagarna, vilket utgör en fjärdedel av den årliga regnmängden i regionen.

Myndigheterna uppmanar folk att fly högre upp på grund av fortsatta skyfall och stigande vattennivåer
Myndigheterna uppmanar folk att fly högre upp på grund av fortsatta skyfall och stigande vattennivåer Myndigheterna uppmanar folk att fly högre upp på grund av fortsatta skyfall och stigande vattennivåer Bild: HANDOUT EDITORIAL USE ONLY Moçambique

De flesta av de över 600 dödsoffren efter Idai dog på grund av översvämningar samt av brist på rent vatten och mediciner.

I den värst drabbade staden Pemba har invånarna inte upplevt sådana regn som nu.

Följderna av cyklonen Kenneth i Macomia, Mocambique 28.4.2019
Följderna av cyklonen Kenneth i Macomia, Mocambique 28.4.2019 Följderna av cyklonen Kenneth i Macomia, Mocambique 28.4.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Moçambique,cyklon,regn,Skyfall

- Jag har aldrig sett den här typens regn i hela mitt. Sådant här händer inte i Pemba även om vi har stormar ibland, men aldrig sådana här regn, säger den 35-årige stadsbon Michael Fernando.

Tusentals förstörda hus

Enligt flygbilder har över 3 500 byggnader i provinsen Cabo Delgado förstörts helt eller delvis.

- I vissa områden finns inte ett enda hus längre stående, säger FN:s lokala talesman Saviano Abreu

Enkelt byggda hus som bestod av lera och trädpålar med tak av metall, sveptes bort av stormvindarna och folk är nu
i akut behov av skydd och rent vatten.

Tusentals hus har förstörts av stormvindar och fallande träd
Tusentals hus har förstörts av stormvindar och fallande träd Tusentals hus har förstörts av stormvindar och fallande träd Bild: EPA-EFE/HANDOUT Moçambique

Många skolor och hälsocentraler som kunde ha använts som skydd har också förstörts. Hjälparbetet och flykten från drabbade områden försvåras dessutom av att många vägar och broar har blockerats eller förstörts.

Cyklonerna har också katastrofala ekonomiska följder i ett område som hör till världens fattigaste och där fisket är en av huvudnäringarna.

Nu har allt fiske upphört för tillfället vilket bidrar till en hotande hungersnöd, varnar FN.

Monstercyklonen Kenneth förde med sig dubbelt mer regn än cyklonen Idai som slog till för sex veckor sedan
Monstercyklonen Kenneth förde med sig dubbelt mer regn än cyklonen Idai som slog till för sex veckor sedan Monstercyklonen Kenneth förde med sig dubbelt mer regn än cyklonen Idai som slog till för sex veckor sedan Bild: EPA-EFE/NASA WORLDVIEW / Moçambique,cyklon

Källor: Reuters, AFP