Hoppa till huvudinnehåll

Bisarra scener i Championship – kontroversiellt mål ledde till slagsmål, därefter gav Leeds bort kvitteringen gratis och missade direktavancemang

Slagsmål mellan Leeds och Aston Villa.
Slagsmål mellan Leeds och Aston Villa på söndagen. Slagsmål mellan Leeds och Aston Villa. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Aston Villa FC,Leeds United AFC

Leeds kommer inte att placera sig bland de två främsta i Championship i år. Det står klart efter att laget kryssat mot Aston Villa – tack vare en minst sagt märklig sekvens. Efteråt hyllar Aston Villa-tränaren sin motståndarkollega.

Det är en match som går till historieböckerna som en märklig sådan. 1–1 mellan Leeds och Aston Villa låter inte direkt kontroversiellt – men sätten som lagen nätade var allt annat än konventionella.

– Sportsmannaandan vann till slut, konstaterar Aston Villa-lotsen Dean Smith för BBC.

Det stod 0–0 på tavlan då Villas Jonathan Kodjia skadade sig med drygt 20 minuter kvar av matchen. Domaren dömde ändå till gästernas förvåning ingen frispark till följd av läget och istället utnyttjade Leeds det stillastående försvaret och satte in 1–0.

Det uppskattade inte Aston Villa-spelarna och situationen på planen eskalerade snabbt. Till följd av slagsmålet som uppstod åkte gästernas Ahmed El Ghazi på ett direkt rött kort.

"Saker hände och till följd av sakerna betedde vi oss på ett visst sätt"

Leeds-tränaren Marcelo Bielsa var inte heller nöjd. Han beordrade sina spelare att låta Aston Villa kvittera – vilket de gjorde och matchen slutade 1–1.

Med en trepoängare skulle Leeds ännu ha varit med i kampen om att sluta tvåa i Championship och därmed kvittera ut en direktbiljett till Premier League nästa säsong. Nu får laget istället kvala – eventuellt mot Aston Villa som i sin tur ligger femma i tabellen.

– Jag har all respekt för Marcelo. Han fattade rätt beslut och slutresultatet är rättvist, säger Villa-lotsen Smith.

Bielsa själv ville inte gå in närmare på sitt beslut efter matchen.

– Saker hände och till följd av sakerna så betedde vi oss på ett visst sätt. Det är allt jag kan säga om en situation som var väldigt klar med tanke på vad som hände innan och vad som hände efteråt. Det var en händelse som förtjänade ett svar av ett av lagen på plan i dag, säger han till BBC.

I och med resultatet står det också klart att Sheffield United kommer att avancera till Premier League.

Videogranskning kan ha räddat Manchester Citys ligatitel

I Premier League drabbade Manchester City och Burnley samman. Gästande City var tvunget att ta tre poäng för att stiga upp tillbaka till etta i ligatabellen förbi Liverpool.

Det lyckades laget göra – med minsta möjliga marginal.

Trots att City dominerade matchen så gott som totalt stod det endast 1–0 på tavlan efter 90 spelade minuter och det avgörande målet var dessutom inte helt entydigt.

Sergio Agüero var den som satte in bollen, men spelredskapet korsade endast mållinjen med någon centimeter och det var videogranskning som till slut fastställde att målet fick stå.

Se video på målet här (videobilder från Viasat):

– Jag är väldigt glad över att teknologin existerar just nu. Men själv visste jag hela tiden att bollen var över mållinjen, säger Agüero för BBC efteråt.

Med två omgångar kvar av Premier League leder City ligan med en poäng före Liverpool. City ställs härnäst mot Leicester – som i sin tur skrällde och slog Arsenal med 3–0 på söndagen – på hemmaplan innan säsongen avslutas borta mot Brighton.

Liverpool gästar i sin tur Newcastle och står efter det värd för Wolverhampton.