Hoppa till huvudinnehåll

Ebola sprids nu okontrollerat i Kongo - 890 kongoleser har dött

Hälsovårdsmyndigheter i Kongo effektiverar övervakningen av resenärer på Kongofloden, på land och i luften
Hälsovårdsmyndigheter i Kongo effektiverar övervakningen av resenärer på Kongofloden, på land och i luften Bild: EPA-EFE/AHMED JALLANZO Ebola,Hemorragisk feber, Ebola

Det nu pågående utbrottet av ebola i de nordöstra delarna av Demokratiska republiken Kongo har hittills dödat 890 personer, sedan början av hösten 2018.

- Det pågående utbrottet i Kongo är inte under kontroll.

Det säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.

Sjukdomen hade i början av april en spridning som var snabbare än någonsin förr sedan utbrottet startade i nordöstra Kongo i början av hösten.

Inte sedan historiens värsta ebolautbrott i Västafrika 2014-2016, har en ebolaepidemi fortsatt att utvidga sig ännu 8 månader efter att den startat.

Sjukdomen hade i början av april en spridning som var snabbare än någonsin förr sedan utbrottet startade i nordöstra Kongo i början av hösten

- Epidemin är ett enormt orosmoment och dess framfart kommer att vara väldigt svår att kontrollera, säger Jeremy Farrar, chef för den brittiska forskningsstiftelsen Wellcome Trust, i en kommentar till The Telegraph.

Första epidemin mitt i krigszon

Regeringssoldater jagar nu medlemmar av rebellgruppen ADF som misstänks ha massakrerat 42 bybor nära staden Beni i provinsen norra Kivu
Ebolan i Kongo är den första epidemin som sprids i ett område där det pågår en aktiv konflikt. Regeringssoldater jagar nu medlemmar av rebellgruppen ADF som misstänks ha massakrerat 42 bybor nära staden Beni i provinsen norra Kivu Bild: EPA/DAI KUROKAWA Kongo-Kinshasa

Det som skiljer den här ebolaepidemin från andra är att den härjar mitt i ett konfliktområde med flera rebellgrupper, något som märkbart försvårar arbetet för läkare och sjukvårdspersonal.

Det är svårare för vårdpersonalen att röra sig fritt och lokalbefolkningen som kan bära på smittan flyr för sina liv undan stridigheterna - och samtidigt finns risken att ebolan sprids till nya områden.

Det finns också en allmänt utbredd skepsis och misstänksamhet mot många av behandlingscentren för ebola.

I flera provinser i nordöstra Kongo florerar många rykten om ebolan; allt från att sjukdomen inte existerar till att det är de utländska hjälparbetarna som sprider ebola.

Flera attacker av lokala milisgrupper har utförts mot ebolaklinikerna. Två av attackerna riktades den här vintern mot behandlingscentra som drevs av Läkare utan gränser.

Förra veckan dödades en av WHO:s läkare, Richard Valery Mouzoko Kiboung, när han deltog i ett möte på universitetsjukhus i Butembo i nordöstra Kongo.

Exakt vad attackerna beror på är inte känt, förutom att de sannolikt kan kopplas till misstron mot ebolainsatsen. Det är ändå klart att attackerna mot klinikerna försvårar arbetet för att stävja ebolans spridning.

Anna Sjöblom är medicinsk humanistär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.
Anna Sjöbom är medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige. Anna Sjöblom är medicinsk humanistär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige. Bild: MSF Läkare utan gränser,Ebola,Ebolavirus,Kongo-Kinshasa

Stor oro för de okända smittokedjorna

- Vi kan nu se en väldigt oroväckande trend i några provinser i nordöstra Kongo; under den senaste tiden har 40 procent av dödsfallen inträffat ute i samhället. De som dött har alltså inte sökt vård, vilket är väldigt oroande, för det innebär att det finns många så kallade smittokedjor som är okända.

Det är alltför många dödsfall som vi inte känner till - det här betyder alltså att en stor del av utbrotten sker utanför radarn för den pågående ebolainsatsen― Anna Sjöblom, sjukskötare

Sjöblom säger att i 75 procent av de ovannämnda nya dödsfallen vet hälsomyndigheterna och organisationer på plats inte vem som smittat vem.

De som dött i ebola hade fått smittan via tills vidare okända ebolafall.

- Det är alltför många dödsfall som vi inte känner till - det här betyder alltså att en stor del av utbrottet sker utanför radarn för den pågående ebolainsatsen. Att vi nu har svårt att följa sjukdomens spridning är väldigt oroande med tanke på framtiden. För att få ebolautbrottet under kontroll måste vi få reda på alla smittkedjor, säger Anna Sjöblom på Läkare utan gränser i Sverige.

En man går förbi en vägg med texten "Stop Ebola" i Liberias huvudstad Monrovia den 6 oktober 2014.
En man går förbi en vägg med texten "Stop Ebola" i Liberias huvudstad Monrovia den 6 oktober 2014. Bild: EPA / Ahmed Jallanzo monrovia

Under de tre första veckorna i april har Världshälsoorganisationen WHO registrerat 255 nya fall av ebola i två provinser, Ituri och Norra Kivu i nordöstra Kongo.

- Vi har sett att antalet nya fall har ökat ganska signifikant under de senaste veckorna. Fallen ligger nu på de högsta nivåerna sedan början av det här utbrottet i slutet av sommaren.

Tidigt ingripande viktigt

Världshälsoorganisationen fick efter världens hittills värsta ebolaepidemi i Västafrika 2014-2016, hård kritik för att insatsen för att bromsa epidemins spridning inte inleddes tillräckligt effektivt.

11 000 personer dog i ebolaepidemin i Västafrika

Världshälsoorganisationen WHO har under det pågående ebolautbrottet i Kongo haft personal och forskare på plats redan från utbrottets start i höstas för att - så gott det går - stävja epidemins framfart.

WHO slog i mitten av april fast att den pågående ebolaepidemin inte i nuläget utgör ett internationellt hot, trots att ebolan sprids lokalt med en oroväckande snabb hastighet.

24 misstänkta fall av ebola har påträffats i Kongo-Kinshasa, 23 på landsbygden och ett fall i storstaden Mbandaka. Bilden är från Liberia år 2014
24 misstänkta fall av ebola har påträffats i Kongo-Kinshasa, 23 på landsbygden och ett fall i storstaden Mbandaka. Bilden är från Liberia år 2014 Bild: EPA-EFE/AHMED JALLANZO Kongo-Kinshasa,Ebola,Hemorragisk feber, Ebola

- Den här bedömningen är motiverad på så sätt att det inte finns några fall i grannländerna, men det utesluter inte att en internationell spridning kan ske i framtiden. Framförallt måste både lokala och internationella aktörer göra mer för att göra en bättre kollektiv insats mot epidemin än vi hittills lyckats med.

Risken att ebolan sprids till grannlandet Uganda är väldigt stor

WHO:s representant Yonas Tegegn Wodermariam säger ändå i ett utlåtande att risken att ebola sprids till grannlandet Uganda är väldigt stor

Misstänksamhet och attacker leder till att sjukvårdare inte kan arbeta längre

Anna Sjöblom, som är utbildad sjukskötare, är särskilt oroad över det ställvis låga förtroendet bland lokalbefolkningen för sjukvårdsinsatserna och för att det förekommer våldsamma attacker mot sjukvårdsarbetare.

Läkare utan gränser drev tidigare under vintern två kliniker i nordöstra Kongo, i städerna Katwa och Butembo.

Bägge kliniker blev utsatta för våldsamma attacker, därför evakuerade Läkare utan gränser sin personal från klinikerna.

Läkare utan gränsers ebola centrum i Monrovia, Liberia. Öppnade 17 augusti 2014. Det största ebola centret någonsin.
Ett av Läkare utan gränsers ebolabehandlingscenter, 2014. Bild Caroline Van Nespen / MSF Läkare utan gränsers ebola centrum i Monrovia, Liberia. Öppnade 17 augusti 2014. Det största ebola centret någonsin. Bild: Caroline Van Nespen / MSF fundraising

Frågan inställer sig förstås nu: Varför attackerar milisgrupper en klinik som försöker rädda livet på ebolapatienter?

Det kan hänga ihop med den misstänksamhet och misstro som finns bland befolkningen.

Enligt en färsk undersökning som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet tror upp till var fjärde invånare i de eboladrabbade städerna Beni och Butembo att ebola inte existerar.

Av de tillfrågade i de två städerna hade 86 procent hört ett rykte om att ebola är ett påhitt.

Samarbete med lokalsamhällen har stor betydelse

En stor utmaning både för lokala hälsomyndigheter och internationella hjälporganisationer är att på ett bättre sätt än nu få med lokalbefolkningen i arbetet mot ebola.

Många av de ebolasmittade personer som klarat sig har räddats av att de fått vård i ett tidigt skede av sjukdomsförloppet

Ebola är en smittsam sjukdom och den är dödlig. Viruset kan leva upp till tre veckor och är som mest smittsamt i döda kroppar.

Just begravningar är situationer där ebolan kan smitta. Samtidigt är en begravning en av de mest känsliga och personliga händelserna för släkt och vänner.

Anna Sjöblom påpekar att arbetet mot ebola innebär väldigt mycket annat än vård av insjuknade patienter.

Att informera lokala samfund om säkra begravningar och att undvika hudkontakt med den döda är väldigt viktigt.

- Vi måste arbeta med att minska smittspridningen, att få kontroll över hur utbrottet sprider sig och så jobbar vi med hälsoinformation. Som en röd tråd i allt arbete är att tillsammans med befolkningen komma fram till hur man på bästa sätt kunde förklara vad ebolainsatsen går ut på så att folk verkligen förstår.

- Jag har själv arbetat på ett av ebolabehandlingscentren i Kivu i nordöstra Kongo. Där gavs bra vård, men centren kan ju för lokalbefolkningen upplevas som slutna fort. Det faktum att många patienter dör kan förstås öka oron kring vad som pågår därinne. Vi behöver utveckla nya vårdformer och arbeta mer ute i samhällena säger Sjöblom.

En stor utmaning i kampen mot ebola är att det inte finns något garanterat läkemedel som botar alla fall av ebola.

Många av de ebolasmittade personer som klarat sig har räddats av att de fått vård i ett tidigt skede av sjukdomsförloppet.

Det har gjorts flera framsteg i ebolaforskningen under den senaste tiden.

Totalt har över 1700 personer dött i ebola i Kongo

Sedan Ebolan upptäcktes första gången i Demokratiska republiken Kongo år 1976 har över 1700 personer dött i den smittsamma virussjukdomen.

augusti 2018- april 2019 har 890 dött i ebola under den pågående epidemin i nordöstra Kongo

april 2018-juli 2018 dog 33 personer i ebola under den kortvariga epidemin i nordvästra Kongo

1976 - 2014 totalt 794 personer dog i flera epidemier av ebola i Kongo

Ett nytt vaccin på gång

Anna Sjöblom säger att det finns ett vaccin som har visat sig vara väldigt effektivt. Över 90 000 personer har vaccinerats i Kongo och de preliminära resultaten är hoppingivande, 97,5 procent av de som fick vaccinethölls friska och undvek ebolasmittan.

WHO har gett grönt ljus för vaccinering av de mest utsatta personerna i riskområdena.

Ebolavaccination
Ebolavaccination Bild: WHO Hemorragisk feber, Ebola,Guinea,Världhälsoorganisationen,West Africa,ring vaccination,vaccin

Mer forskning behövs fortfarande för att vaccinet ska kunna lanseras till den allmänna marknaden.

Källor: WHO, Reuters, The Telegraph, The Lancet, Vox, Council on Foreign Relations

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också