Hoppa till huvudinnehåll

Över hälften av britterna ser folkomröstningen om EU som ett misstag

Brexit demonstration
Motståndare till brexit demonstrerade i London tidigare i år. Brexit demonstration Bild: Malin Lindholm Brexit,London,Storbritannien,demonstration

Över hälften av britterna anser i dag att landet aldrig borde ha folkomröstat om EU-medlemskapet, visar en opinionsmätning som publiceras i dag.

Enligt mätningen utförd av brittiska Opinium för tidningen The Guardian anser 55 procent av britterna att man inte borde ha genomfört folkomröstningen som ledde till beslutet om utträde ur unionen, alltså brexit.

En slående detalj i undersökningen är att de som tar avstånd från brexit-omröstningen är flest också bland dem som stöder det konservativa partiet. Andelen är 49 procent, medan 43 procent av de konservativa anser att det var rätt att folkomrösta.

Bland dem som stöder arbetarpartier Labour anser 72 procent att folkomröstningen var ett misstag, 18 procent att den behövdes.

När britterna i samma opinionsmätning tillfrågas hur de väljer ifall det ordnas en ny folkomröstning om brexit uppger 34 procent att de röstar för utträde i kraft av det avtal med EU som premiärminister Theresa May har förhandlat fram.

En betydligt större andel, 46 procent, uppger att de i ett förnyat val röstar för att landet ska stanna i EU.

Läs mera:

Brittiska EU-parlamentariker går oviss framtid till mötes - blir EU-valet i Storbritannien ett brexitval?

Om fem veckor förväntas Storbritannien ordna EU-val, trots att det snart gått tre år sedan britterna röstade för att lämna unionen. De nuvarande brittiska parlamentarikerna hoppas att valrörelsen fokuserar på EU, inte på brexit.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes