Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Haavisto manar till måttfullhet i fråga om stöd till skogsindustrin: Rinnes löften är inte De grönas löften

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Bekämpningen av klimatuppvärmning är en fråga som De gröna inte viker ifrån, sade partiets ordförande Pekka Haavisto i dag.

De grönas partidelegation och riksdagsgrupp dryftar nu de frågor som regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) har presenterat för partierna.

De grönas ordförande Pekka Haavisto lyfte fram miljöfrågornas betydelse.

- För att Finland ska kunna bli kolneutralt är vi tvungna att bli av med de fossila bränslena, skära ner på miljöskadliga bidrag och styra vår konsumtion i en mer hållbar riktning.

Haavisto säger att han tror att det här är fullt möjligt eftersom åtta riksdagspartier är väldigt tydliga med sin inställning till klimatfrågor.

- Den nya regeringen måste värna om hållbar utveckling i sin verksamhet, sade Haavisto.

De gröna utnämnde i dag också sina kandidater för EU-kommissionärsposter. De är Europarlamentarikern Heidi Hautala och före detta ordföranden Ville Niinistö.

Haavisto manar skogsindustrin till måttfullhet

Pekka Haavisto försöker tona ner regeringssonderaren Antti Rinnes (SDP) iver att stöda den jätteinvestering som planeras för skogsindustrin i Kemi.

Skogsindustrins fabriksplaner borde kombineras med en förnuftig användning av skogarna, konstaterade Haavisto. Enligt honom behövs det måttfullhet i alla skeden.

- Rinnes löften är inte våra löften.

Haavisto säger att han förstås förstår att alla investeringsprojekt innebär goda nyheter för arbetsmarknaden.

- Det är klart att det finns ett stort behov av arbetsplatser i Kemi och västra Lappland. Det är sedan en annan fråga om de här projekten står på en hållbar grund med tanke på klimatet och miljön.

SDP:s ordförande Antti Rinne sade i går i Yles tv-program Ykkösaamu att partiet är redo att stöda Metsä Groups planer på en jättefabrik i Kemi. Han syftade på att staten kunde bidra med finansiering för vattenleder och vägar i området.

Rinne bedömer att de avverkningar som fabriken i Kemi skulle kräva kan göras inom ramen för klimatmålen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes