Hoppa till huvudinnehåll

Socialistseger i spanska parlamentsvalet - ytterhögern får fotfäste i parlamentet

Supportrar till ytterhögerpartiet Vox i Spanien.
Ytterhögerpartiet VOX anhängare firar efter att valurnorna stängt. Supportrar till ytterhögerpartiet Vox i Spanien. Spanien,val

Spaniens styrande socialistparti PSOE har uppnått valseger i landets parlamentsval. Samtidigt har ytterhögerpartiet Vox lyckats kamma hem flera säten i parlamentet.

Med nästintill alla röster räknade står det klart att varken höger eller vänster får en klar majoritet i regeringen. Vinnaren kan bli tvungen att samarbeta med mindre regionala partier för att förhindra ett dödläge i parlamentet. Det finns sammanlagt 350 platser i det spanska parlamentet.

Spanjorer röstar i Barcelona.
Spanjorerna röstar på en vallokal i Barcelona. Spanjorer röstar i Barcelona. Spanien,val

Premiärminister Pedro Sanchez socialistparti PSOE styr stegen mot en valseger med 123 säten i parlamentet. Det konservativa partiet PP får rekorddåliga 65 platser medan Vox får 24. 57 platser går till mittenhögerpartiet Ciudadanos. Vänsterpartiet Podemos kammar hem 42 säten.

PSOE:s och den tidigare koalitionspartnern Podemos samlade röstantal räcker inte för att få en majoritet i parlamentet. En majoritet kräver 176 säten.

Javier Ortega Smith, Vox generalsekreterare talar till anhängarna efter att valurnorna i det spanska parlamentsvalet stängt.
VOX generalsekreterare Javier Ortega Smith talar till partiets jublande anhängare. Javier Ortega Smith, Vox generalsekreterare talar till anhängarna efter att valurnorna i det spanska parlamentsvalet stängt. Vox,Spanien

Vox platser betyder att det är första gången på 40 år som ytterhögern får ett fotfäste i det spanska parlamentet. Vox vill se ett politiskt och kulturellt homogent Spanien.

Vox inställer sig avfärdande till stämpeln som ett ytterhögerparti trots att partiets åsikter om invandring och islam får partiet att landa på samma plats på den politiska kartan som andra populistiska ytterhögerpartier i Europa.

- Det här är en historisk dag, förkunnar partiets generalsekreterare Javier Ortega Smith framför en publik bestående av Vox ivriga anhängare.

Ortega Smith uppger att "vänstern nu vet att det är över" i och med Vox valresultat.

Anhängare till Spanska socialistiska arbetarpartiet firar utanför partikontoret i Madrid.
Anhängare till Spanska socialistiska arbetarpartiet firar utanför partikontoret i Madrid. Anhängare till Spanska socialistiska arbetarpartiet firar utanför partikontoret i Madrid. Bild: Yle/Ville Hupa Spanska socialistiska arbetarpartiet,Spanien

Rekordhögt valdeltagande

Socialisterna är på väg mot att bli det spanska parti som fått mest röster i något val sedan valet 2008. Trots det här blir partiet tvunget att kompromissa för att regera.

Det har gått uslare än någonsin för det en gång dominanta konservativa partiet PP. PP har förlorar över hälften av sina platser i parlamentet. Partiets gamla röstare verkar ha glidit över antingen till Ciudadanos eller VOX, skriver AP. I valet 2016 lyckades PP få 137 parlamentssäten.

När spanjorerna gick till valurnorna var valdeltagandet rekordhögt.
Reuters uppger att valdeltagandet låg på över 75 procent vilket är högre än medeltalet under de senaste 12 valen.

Valsegraren PSOE:s anhängare firar i Madrid.
PSOE:s anhängare firar i Madrid. Valsegraren PSOE:s anhängare firar i Madrid. Bild: Yle/Ville Hupa Spanska socialistiska arbetarpartiet,Spanien

Det är Spaniens tredje parlamentsval på fyra år. Sánchez utlyste dagens nyval efter att hans minoritetsregering misslyckats med att få sin budget godkänd av parlamentet.

Läs mera:

I dag väljer spanjorerna - sex saker du behöver veta inför valet

Rekordmånga osäkra väljare, den heta frågan om krisen i Katalonien och ett ytterhögerparti på frammarsch. Vi ger dig en mini-guide inför det spanska parlamentsvalet i kväll.