Hoppa till huvudinnehåll

Valtteri Bottas fick sin revansch – knep segern i Azerbajdzjan efter dramatisk försvarsstrid mot Lewis Hamilton

Valtteri Bottas kör mot Lewis Hamilton i Baku.
Så här nära var Lewis Hamilton att ta sig förbi Valtteri Bottas i starten. Valtteri Bottas kör mot Lewis Hamilton i Baku. Bild: Valdrin Xhemaj / EPA-EFE / All Over Press Valtteri Bottas,Lewis Hamilton,Formel 1

En klar seger såg ut att utmanas på riktigt. Men ett litet misstag under det näst sista varvet kostade Lewis Hamilton dyrbara tiondelssekunder. Istället var det Valtteri Bottas som tog hem segern i Baku.

I fjol var det en punktering som kostade Valtteri Bottas segern i Baku.

På söndagen var det inget som kunde hindra honom från att korsa mållinjen som etta.

Bottas inledde tävlingen från pole position, närmast före stallkamraten Lewis Hamilton.

I starten var britten vassare – men inte tillräckligt vass. Hamilton kom jämnsides Bottas i den första kurvan, men finländaren hade en bättre linje och klarade av att försvara ledningen.

Bottas rev snabb upp en gemytlig lucka ner till resten av fältet och i praktiken verkade tävlingen samtidigt vara avgjord.

Men mot slutet av loppet var Hamilton plötsligt klart snabbare än Bottas. Hamilton var som bäst en halv sekund snabbare än Bottas runt banan och med några varv kvar var Mercedes-förarna hack i häl på varandra.

Stallchefen Toto Wolff hade fingret på radion. Snart kom beskedet till Bottas.

– Hamilton kan komma förbi, löd meddelandet.

"Kan bara gratulera Valtteri"

Men strax innan Hamilton kunde ha använt sin DRS missade han i en kurva och tappade dyrbara tiondelssekunder. Istället var det Bottas som kunde riva ifrån då han varvade en annan bil – och säkrade segern.

– Yes, utbrast Bottas i teamets radio.

– Fantastiskt jobbat, svarade stallet.

Bottas medgav efteråt att segern var oerhört smaskig.

– Ett tufft race. Det fanns inte mycket att göra där i täten innan Lewis började pressa. Den här segern betyder mycket för mig, säger Bottas i tv-intervjun.

– Jag kan bara gratulera Valtteri. Han gjorde inga misstag och förtjänade att vinna i dag. Det finns inte mycket mer än så för mig att säga, kompar Lewis Hamilton.

För Mercedes del var resultatet historiskt. Stallet har nu tagit de två främsta placeringarna i samtliga fyra lopp den här säsongen för första gången i F1-seriens historia.

– Det är otroligt på vilken nivå stallet jobbar just nu. Jag kan bara vara glad över att få vara en del av det här, säger Bottas.

Kimi Räikkönen lyckades i sin tur hämta upp sig till tionde plats. Räikkönen halkade längst bak i fältet efter att hans insats i kvalet på lördagen diskats på grund av en regelvidrig framvinge.

Resultat, Azerbajdzjans grand prix:

1. Valtteri Bottas, Mercedes
2. Lewis Hamilton, Mercedes + 1,524
3. Sebastian Vettel, Ferrari + 11,739
4. Max Verstappen, Red Bull + 17,493
5. Charles Leclerc, Ferrari +1.09,107
6. Sergio Pérez, Racing Point +1.16,416
7. Carlos Sainz, Jr. McLaren +1.23,826
8. Lando Norris, McLaren +1 varv
9. Lance Stroll, Racing Point +1 varv
10. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +1 varv