Hoppa till huvudinnehåll

Förre statsministern Göran Persson blir styrelseordförande för Swedbank

Göran Persson på Academill i Vasa.
Göran Persson var Sveriges statsminister från år 1996 till år 2006 Göran Persson på Academill i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Göran Persson,åbo akademi i vasa

Sveriges förre statsminister Göran Persson ser ut att bli ny styrelseordförande för Swedbank, som har varit inblandad i skandaler kring penningtvätt.

Banken skriver i ett pressmeddelande att valberedningen föreslår Persson som ny ordförande eftersom den förre socialdemokratiska ledaren bland annat har ett brett internationellt kontaktnät.

Om bankens stämma ställer sig bakom Persson, så måste han också lämna de uppdrag som behövs för att kunna fullgöra sitt uppdrag, skriver banken.

– Göran har en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund.

En man går förbi Swedbanks huvudkontor i Tallinn.
En man går förbi Swedbanks huvudkontor i Tallinn. Bild: EPA-EFE Swedbank,Estland,Tallinn,banker,Bankkontor

Göran Persson var Sveriges statsminister i tio år, från år 1996 fram till år 2006.

Han har också innehaft inflytelserika positioner i svenskt näringsliv, bland annat som finansminister från år 1994 till år 1996.

Persson har en koppling till bankvärlden genom sin styrelsepost i Ålandsbanken och han har varit styrelseordförande i det statliga bolaget Sveaskog och i gruvjätten LKAB.

Inblandad i penningtvätt

Valberedningens ordförande Lennart Haglund hyllar den förre statsministerns meritlista.

– Vi är väldigt glada över att kunna föreslå före detta statsminister Göran Persson till posten som ny ordförande för Swedbank. Han har ett stort samhällsengagemang som passar väl i Swedbanks kultur.

– Att han dessutom har erfarenhet från Sparbanksrörelsen är ett extra plus, säger Lennart Haglund.

Birgitte Bonnesen vd på Swedbank sitter vid ett bord med papper framför sig.
Swedbanks verkställande direktör Birgitte Bonnesen fick sparken före årsstämman Birgitte Bonnesen vd på Swedbank sitter vid ett bord med papper framför sig. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Swedbank,verkställande direktör,Birgitte Bonnesen

Swedbank drogs in i en misstänkt penningtvättsskandal efter avslöjanden i SVT:s ”Uppdrag granskning”, vilket ledde till att flera av bankens chefer var tvungna att avgå.

Vd:n Birgitte Bonnesen fick sparken inför årsstämman medan styrelseordförande Lars Idermark avgick. Göran Persson blev därefter snabbt en ledande kandidat i spekulationer om vem skulle ta över efter Idermark för att ge banken ett nytt ansikte utåt.

Göran Persson har inte ännu kommenterat Swedbankens pressmeddelande.

Källor: DI, Aftonbladet

Läs också