Hoppa till huvudinnehåll

Glenn Lindholm gläds över Krista Pärmäkoskis besked: ”Man blir inte automatiskt bättre i landslaget – se bara på Therese Johaug”

Krista Pärmäkoski i farten.
I Norge är det inte alls ovanligt att elitåkarna nobbar landslaget, påpekar Glenn Lindholm. Krista Pärmäkoski i farten. Bild: Srdjan Suki / EPA / All Over Press Krista Pärmäkoski

Ett lyckat beslut. Får man tro Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm kommer Krista Pärmäkoskis val att inte träna med landslaget för stunden att både gynna åkaren själv och resten av dameliten. Nu är det läge för någon annan att stiga fram, säger han.

– Jag tycker att det är glädjande att hon vill pröva på något nytt efter en säsong som sist och slutligen var ganska jämntjock.

Det konstaterar Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm efter att ha tagit del av dagens största skidnyhet – att Krista Pärmäkoski valt att nobba skidlandslaget och istället träna på egen hand.

Pärmäkoski själv konstaterade att det är ett beslut som också gagnar både henne själv och resten av landslagstruppen. Glenn Lindholm håller med.

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Glenn Lindholm. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

– Hon är bäst av de finländska damåkarna och för att utvecklas så behöver hon någon som sparrar henne riktigt ordentligt på träningslägren. Nu har det inte riktigt funnits någon som har kunnat mäta sig med henne de senaste vintrarna efter att Aino-Kaisa Saarinen lade av.

– Nu hittar hon säkert bättre motstånd någon annanstans och på det viset får hon hårdare träning och blir således en bättre åkare.

Ett bakslag, men samtidigt en chans för resten av damlandslaget

Du nämnde sparrningshjälpen och då måste man naturligtvis gå in på resten av åkarna i det finländska landslaget, som nu inte får mäta sig mot Pärmäkoski – ett hur stort bakslag är den här nyheten för dem?

– Det är klart att det är ett stort bakslag för dem. Nu saknas den bästa åkaren, den som sätter ribban, sätter nivån och visar vad de ska sträva till. Det kommer nog att synas i verksamheten. Så på så sätt är det ett avbräck.

– Men samtidigt är det här ett läge för någon annan att stiga fram och visa att den är bäst. Vi har ändå många unga nya åkare i laget och det här kan till och med hjälpa dem att komma framåt i karriären.

Vem tror du att kommer att stiga fram i Pärmäkoskis frånvaro?

– Nå jag hade hoppats att Johanna Matintalo skulle ha gjort det redan den här vintern. Hon hade ändå problem med sjukdomar, så det blev inte av. Jag hoppas att det är hon som nu stiger fram och att hon blir en åkare som faktiskt kämpar om bra placeringar i världscupen.

Johanna Matintalo, VM 2017.
Johanna Matintalo får axla större ansvar då Krista Pärmäkoski inte tränar med landslaget. Johanna Matintalo, VM 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Johanna Matintalo

Lindholm påpekar också att landslagsläger inte per automatik är något som hjälper åkare att bli bättre. Det är träningsmotståndet som är viktigast.

– Om vi tänker på hur det såg ut inför den gångna säsongen så hade Therese Johaug tränat ensam i två år. Vi vet ju alla hur det gick.

– Det är inte heller något ovanligt upplägg i de andra landslagen. Både i Norge och i Sverige så lämnar toppåkarna sig ibland utanför landslagstruppen för att söka nya utmaningar. Samma sak har vi haft i skidskyttet där Kaisa Mäkäräinen tidigare tränade utanför landslaget, där ledde det också till bättre resultat. Så jag tror nog att det blir lyckat, säger han.

Haavistos "dubbelroll" inget negativt, anser Lindholm

Vissa har frågat sig vilken roll Matti Haavisto har haft i beslutet. Haavisto är både Krista Pärmäkoskis personliga tränare och agerar dessutom som landslagschef.

Glenn Lindholm ser ändå inget problem med upplägget.

– Det är helt enkelt så här det fungerar inom finländsk idrott i ganska många grenar. Landslagstränaren är också samtidigt personlig tränare åt någon adept i truppen. Jag tycker tvärtom att hans roll är mycket klarare nu kommande säsong än vad den var i vinter.

– I det stora hela har han samma uppgifter som tidigare, att sköta allt runt omkring landslaget. Nu får han fokusera på det riktigt på riktigt.

Krista Pärmäkoski och Matti Haavisto.
Matti Haavisto och Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski och Matti Haavisto. Bild: Skidförbundet. Krista Pärmäkoski,längdskidåkning,matti haavisto

För resten av landslagsledningen – och främst den nya damtränaren Ville Oksanen – handlar det ändå om en enorm utmaning.

– Då den bästa är borta så sätter det alltid sina spår, men samtidigt kan det föra gott med sig som jag redan sade, konstaterar Lindholm.

Tror du då att Pärmäkoski kommer att återvända till landslaget i framtiden?

– Absolut. Helt säkert. Hon söker bara en nytändning. Vi talar ändå om en åkare som nästan är 30 redan. I det här skedet av karriären – då hon ändå lite har stampat på stället – är det bra att söka nya utmaningar för att utveckla sig själv. Både fysiskt och, kanske framför allt, mentalt.

Läs mera:

Krista Pärmäkoski lämnar landslaget och tänker träna på egen hand: "Man måste våga fatta djärva beslut"

Skidåkaren Krista Pärmäkoski väljer bort träning med det finska landslaget för att ladda upp inför säsongen 2019–20 med utländska åkare. Att det inte arrangeras några skidmästerskap under den kommande säsongen underlättade beslutet. Jag är medveten om att förändringen bidrar till ett stort risktagande, säger Pärmäkoski.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport