Hoppa till huvudinnehåll

Hamilton grämer sig över att ha varit för snäll i starten – i framtiden ska Bottas inte komma lika lätt undan: ”Kommer inte att hända på nytt”

Valtteri Bottas skakar hand med Lewis Hamilton efter ett F1-lopp.
Valtteri Bottas och Lewis Hamilton är än så länge kompisar. Valtteri Bottas skakar hand med Lewis Hamilton efter ett F1-lopp. Bild: xpbimages.com / All Over Press Valtteri Bottas,Lewis Hamilton

Lewis Hamilton fick se sig besegrad av sin stallkamrat Valtteri Bottas i F1-deltävlingen i Baku på söndagen. Nu medger också den regerande världsmästaren att han måste bli bättre för att kunna utmana finländaren – men det är så det ska vara, säger han.

Frågar man Lewis Hamilton avgjordes Azerbajdzjans grand prix redan på lördagen. Valtteri Bottas knep då pole position framför näsan på Hamilton med en halv tiondelssekunds marginal.

Men visst hade britten lägen att ta sig förbi sin stallkamrat under söndagens race.

I starten lyckades Hamilton bättre och kom jämnsides med Bottas in i den första kurvan. Det var ändå Bottas som gick segrande ur duellen och ryckte ifrån.

Mot slutet av loppet hittade Hamilton farten igen, men då han i det näst sista varvet hade sitt sista läge att använda DRS för att ta sig förbi Bottas missade han i den avgörande kurvan, tappade flera tiondelssekunder och blev utan teknisk hjälp.

Bottas fick däremot använda sin DRS då han varvade George Russell strax efteråt, ryckte ifrån igen och säkrade segern.

– Lewis är nog inte min bästa vän just nu, skämtade Russell efteråt enligt Autosport.

"Ifall jag hade haft pole position..."

Men Hamilton står fast vid sin åsikt. Det var kvalet som avgjorde.

– Ifall jag hade haft pole position så skulle vi ha kommit i mål i motsatt ordning. Nu var jag också lite för snäll i starten. Det kommer inte att hända på nytt, säger han efteråt enligt BBC.

Valtteri Bottas kör mot Lewis Hamilton i Baku.
Den första kurvan i Baku. Bottas (till vänster) hade en bättre linje och lyckades hålla Hamilton bakom sig. Valtteri Bottas kör mot Lewis Hamilton i Baku. Bild: Valdrin Xhemaj / EPA-EFE / All Over Press Valtteri Bottas,Lewis Hamilton,Formel 1

Bottas leder nu VM-serien med totalt 87 poäng efter fyra deltävlingar. Hamilton ligger en poäng efter – och är inte orolig.

– Det här var ett nöjaktigt veckoslut ur mitt perspektiv. Jag måste bara jobba hårdare och bättre nu, säger han och riktar en eloge till sin stallkamrat:

– Valtteri har verkligen tagit ett steg framåt i år. Han njuter av att köra bilen och levererar på en fantastisk nivå. Det kommer att krävas något extra för att slå honom och det samma gäller hans chanser att slå mig. Men det är så det ska vara, säger han.

"Omöjligt att försöka förutspå om personligheter förändras"

I brittisk tv började man genast undra hur den nya dynamiken mellan stallkamraterna kommer att påverka andan inom Mercedes.

Hamiltons förhållande med Nico Rosberg var som känt milt sagt kyligt – men med den hittills klara tvåan Bottas har allt gått som smort.

Nu är Hamilton för första gången på riktigt utmanad av finländaren.

Tv-bilderna efter loppet talade också ett tydligt språk. Då förarna väntade på att få stiga upp på podiet i ett bakrum verkade Hamilton undvika Bottas.

Därför ville Sky Sports ha svar. Kommer förhållandet att bli svalare?

– Det är omöjligt att försöka förutspå om personligheter förändras och hur de isåfall gör det, svarar Hamilton enligt C More.

– Men tidigare år har problemet närmast varit att vissa personer inte hållit sig till våra interna överenskommelser. Något sådant problem har vi inte haft med Valtteri, fortsätter han och verkar pika sin tidigare stallkamrat Rosberg.

F1-säsongen fortsätter om två veckor i Barcelona.