Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoski lämnar landslaget och tänker träna på egen hand: "Man måste våga fatta djärva beslut"

Skidåkaren Krista Pärmäkoski under FM-tävlingarna i Äänekoski.
Skidåkaren Krista Pärmäkoski under FM-tävlingarna i Äänekoski. Skidåkaren Krista Pärmäkoski under FM-tävlingarna i Äänekoski. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Krista Pärmäkoski

Skidåkaren Krista Pärmäkoski väljer bort träning med det finska landslaget för att ladda upp inför säsongen 2019–20 med utländska åkare. Att det inte arrangeras några skidmästerskap under den kommande säsongen underlättade beslutet. Jag är medveten om att förändringen bidrar till ett stort risktagande, säger Pärmäkoski.

Pärmäkoski meddelar om sitt beslut på sin webbsida. 28-åriga Pärmäkoski säger att hon tänker träna på egen hand under sommaren och hösten och ansluta till landslaget först då säsongen kör i gång i november 2019.

– Efter en så här lång landslagskarriär måste man våga fatta djärva beslut. Nu är läget lämpligt då det under den kommande vintern inte arrangeras några mästerskap.

Pärmäkoski uppger att hon behöver förändra träningen för att få ut mer. Det har varit uteslutet att ytterligare öka den redan stora träningsmängden.

Medveten om risken

Nästa mästerskap är skid-VM 2021 i Obertsdorf och därefter väntar OS 2022 i Peking. Den förra mästerskapsfria säsongen var 2015–16.

– Jag är medveten om att förändring bidrar till ett stort risktagande. Den här förändringen innebär ändå att jag kanske kan hitta nya områden som jag kan utvecklas på, säger Pärmäkoski.

– Att en idrottare ger sig iväg för att anamma nya träningsidéer av andra landslag är en stor möjlighet för hela det finska landslaget.

Gör som Kalla

Matti Haavisto, som förra säsongen var chefstränare i landslaget och hädanefter fungerar som landslagschef, är Pärmäkoskis personliga tränare. Pärmäkoski har nu för avsikt att under försäsongen träna med åkare från andra landslag.

– Vi har redan länge funderat på det här med Matti. Lägerförberedelserna framskrider och planen är att utnyttja förhållandena, inte minst på hög höjd, i Centraleuropa. Jag har positiva erfarenheter av det sedan tidigare. Vi väljer lägerorterna utifrån var de andra toppåkarna tränar.

Att lämna landslaget är inget unikt drag. Charlotte Kalla valde att träna på egen hand i två år innan hon inför säsongen 2018–19 återvände till det svenska landslaget.

Gör Krista Pärmäkoski rätt i att lämna landslaget?

Ja
91.9% (319 röster)
Nej
8.1% (28 röster)
Antal avgivna röster: 347

Läs mera:

Glenn Lindholm gläds över Krista Pärmäkoskis besked: ”Man blir inte automatiskt bättre i landslaget – se bara på Therese Johaug”

Ett lyckat beslut. Får man tro Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm kommer Krista Pärmäkoskis val att inte träna med landslaget för stunden att både gynna åkaren själv och resten av dameliten. Nu är det läge för någon annan att stiga fram, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport