Hoppa till huvudinnehåll

NBA-domarna sågas ordentligt – den första matchen mellan Golden State Warriors och Houston Rockets var nära att urarta i fars

Basket
Spelarna kunde inte tro sina ögon och öron. Basket Basket

Med 10 sekunder kvar av matchen mellan Warriors och Houston hoppade James Harden, en av seriens bästa trepoängsskyttar, upp i luften mot Draymond Green som är en av NBA:s bästa försvarsspelare.

Harden slängde fram benen och vred sin kropp åt sidan samtidigt som Greeen försökte täcka skottet genom att också hoppa upp i luften. Green hoppar tydligt framåt, Hardens ben är inne i Greens cylinder.

Två domare stod och såg på men blåste ingenting. Då skrek Harden:

– Blås nu matchen som man skall, jag kan nog leva med resultatet.

Green hojtar å sin sida:

– När skytten landar en halv meter framför stället där han hoppar upp så är det inte mitt problem. Jag har blivit foulad av en trepoängsskytt tidigare.

Hela matchen kulminerade i incidenten mellan Harden och Green och att Chris Paul som rammade Klay Thompson efter returen och gallskrek att Thompson “floppade”.

Situationen beskriver hela matchen

Att döma en match mellan Warriors och Rockets är bland det svåraste en domare, alla kategorier, kan hamna ut för. I den första drabbningen lagen emellan dömdes fyra tekniska foul och Houstons Chris Paul som fick två tekniska fouls blev utkörd.

Både Warriors och Rockets superstjärnor känner sitt värde och är inte sena med att klaga på domslut efter domslut. Allt för att dra minsta lilla nytta och fördel i det långa loppet.

Spelmässigt ingen klassiker

Öppningsmatchen i Oracle Arena i Oakland var en ful om också underhållande tillställning. Spelmässigt var matchen medioker men den mentala kampen var desto tuffare.

I slutändan är det ändå domarna och deras agerande som alla kommer att minnas. Inte det att Warriors vann med 104-100. Det kändes som om det fanns tre lag på parketten.

TRÄNARE
Mike D'Antoni var inte nådig mot domarna. TRÄNARE Basket

I en optimal situation är domarna anonyma och glöms bort. Nu var de i huvudrollen. Och inte att undra på.
Basket
Harden är en mästare på att lura domarna. Basket Basket

Houstons James Harden fixade i grundserien hela 95 fouls till sina motståndare under att han sköt från tre poängs distans. Det är den största mängden fouls en spelare förorsakat sina motståndare i dylika situationer under en säsong.

Harden slänger benen framåt och kastar sig på rygg. Houstons super stjärna slungar bollen mot korgen nästa varje gång han kan då han känner en beröring. Resultatet är ofta tre straffkast.

NBA:s regeltolkningar är till för att göra spelet underhållande och fartfyllt. Reglerna är också till för att beskydda spelarna från skador. Men när en försvarsspelare som står helt stilla blir dömd för foul på grund av att en anfallare knuffar bort sin motståndares armar så borde NBA se sig i spegeln.

En situation kan förändra en hel Play off-serie. Dykningar, att “filma” eller i övrigt påverka domsluten strider mot reglerna.

Basket
Kevin Durant kan också sträcka ut benen. Basket Basket

Domarna borde ha kopplat greppet långt tidigare med snabba tekniska fouls i början av matchen som skulle ha gett arbetsro. De här två lagen måste tystas i startgroparna. Annars kommer matchserien mellan Warriors och Rockets att urarta i kaos.

När två lag är så jämna som de nämnda finns en stor risk för att domarna avgör vem som blir NBA-mästare.

Eller som Draymond Green uttryckte det:

Domar verksamheten är inte en exakt vetenskap, den är vad den är och det är som det är.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport