Hoppa till huvudinnehåll

Savukynas tror på fortsatt samarbete med Rönnberg – nu är det ändå ligaslutspelet som gäller: ”Utan ett FM-guld kan vi inte spela i Champions League”

Cockstränaren Gintaras Savukynas.
Gintaras Savukynas har kontrakt även för säsongen 2019/20. Cockstränaren Gintaras Savukynas. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen handboll,Riihimäki Cocks,gintaras savukynas

I kväll kör handbollsligans semifinaler igång och Cockstränaren Gintaras Savukynas vet att laget är inne i säsongens viktigaste fas. Litauern som jagar sitt tredje mästerskap hoppas och tror att hans stjärnspelare Nico Rönnberg representerar Riihimäkiklubben även nästa säsong.

Under handbollssäsongen 2018/19 har Cocks hunnit spela 29 inhemska och 24 internationella matcher. En hel del för ett lag som mer eller mindre består av halvproffs. Men enligt Cockstränaren finns det gott om bensin kvar i tanken.

– Hösten var egentligen den jobbigaste perioden med en massa matcher och resande. Det var en period på cirka tre månader som var väldigt utmanande. Nu är vi faktiskt ganska fräscha vilket bådar gott inför den sista månaden av säsongen, säger Gintaras Savukynas till Yle Sporten.

Förra säsongen förlorade Cocks något överraskande en semifinal mot Grankulla IFK och en finalmatch mot Dicken. Under Savukynas ledning har Cocks blivit känt som ett lag som alltid kommer väl förberedda till match som match.

– Jag tror att spelarna har lärt sig speciellt i de internationella kamperna att det går inte att spela för halv maskin. I grundserien kan det komma matcher där vi inte är så fokuserade som jag kanske skulle önska, men då det vankas slutspel är inställningen den rätta.

Litauern lyfter fram slutspelet i den Baltiska ligan som ett gott exempel.

– Slutturneringen i Minsk (20–21.4) var ett bra ett exempel på lagets inställning. I gruppspelet vann vi knappt några matcher men då det blev slutspelsdags höjde sig spelarna, sammanfattar Savukynas helgen som resulterade i klubbens fjärde raka seger i Baltiska ligan.

Hälsoläget är under kontroll

Förra våren kammade Cocks hem sitt sjätte raka FM-guld. Lagets stjärnspelare Nico Rönnberg kunde medverka endast i den fjärde och sista finalen mot Dicken men nu ser det ljusare ut.

– Baltiska ligans slutspel bevisade att Rönnbergs axel är i ganska bra skick, tolv mål (5+7) och han valdes till turneringens värdefullaste spelare. Men visst har han haft problem med den, framför allt under den tuffaste perioden på hösten och kring årsskiftet.

De övriga Cocksspelarna är också friska förutom vänsterhänta Theo Westerlund som har missat hela säsongen på grund av en seg handskada.

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg har varit Cocks viktigaste spelare även den här säsongen. Nico Rönnberg. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen. Nico Rönnberg,handboll,Riihimäki Cocks

Hur ser du på situationen kring Rönnbergs framtid som handbollsspelare?

– Jag hoppas att han kommer att stanna. Hittills har han inte sagt någonting om att han skulle lämna Cocks. Jag har diskuterat saken med honom inför Baltiska ligans finalhelg och han är redo att hjälpa laget även nästa säsong.

Tror du att han stannar i Riihimäki?

– Jag tror det. Det kan givetvis hända att han skriver på för PSG och då önskar jag honom givetvis lycka till, säger Savukynas med ett smil på läpparna.

Välkomnar Jac Karlsson till FM-ligan

För ett par veckor sedan blev det klart att en av landets absolut bästa spelare återvänder till den inhemska ligan då Jac Karlsson skrev på för moderklubben BK-46.

Var han en spelare som ni var intresserade av?

– Nej, jag skulle hellre se det som att det är fint att andra klubbar än bara Cocks förstärker sina manskap. Det ökar förhoppningsvis intresset för ligan och med Jac kommer BK-46 att ha ett väldigt starkt lag. Det är enbart positivt att ligan blir starkare för varje säsong.

Gintaras Savukynas är inne på sin tredje säsong som Cockstränare och och han tycker att klubben han utvecklats sedan han anlände till Riihimäki.

– Jag tror att resultaten talar sitt tydliga språk. Klubben går i rätt riktning och vår nya hall som invigs i augusti är en viktig pusselbit. Vi tas på större allvar i de internationella matcherna.

Han ser redan framemot säsongen 2019/20 fast laget ännu har viktiga matcher framför sig i vår.

– Vi har redan koll på hur vi kommer att förbereda oss. I augusti kommer vi att möta lag som Holstebro (Jac Karlssons nuvarande klubb), IFK Kristianstad och Meshkov Brest, vilket innebär att respekten för oss växer. Det är verkligen fint att dessa lag vill möta oss under försäsongen och inte endast i riktiga tävlingsmatcher.

Viktigaste fasen av säsongen

Före allvaret i FM-ligan kör igång efter en paus på 26 dagar för Cocks och Dickens del får Savukynas lyfta fram sina personliga höjdpunkter så här långt.

– Visst var CL-segrarna över Thun och Wisla Plock riktigt fina. Det som värmer extra mycket är att vi i dessa matcher hämtade in klara underlägen och vände dem till segrar, speciellt mot Plock då vi låg under med nio mål. Även segrarna i semifinalen och finalen i Baltiska ligans slutspel smakade gott.

– Att vi i alla förutom en match lyckades utmana våra motståndare var strongt. Jag vet även att många, inte alla, men en del tänkte att här kommer Cocks från Finland och dem kör vi enkelt över, men så gick det inte. Det gör mig verkligen glad.

Gintaras Savukynas, Cocks chefstränare
Savukynas är väldigt aktiv i sin coachning. Gintaras Savukynas, Cocks chefstränare Bild: imago / Eibner/ All Over Press Riihimäki Cocks,gintaras savukynas

I Champions League hade Cocks rollen som utmanare i så gott som varje match. I FM-ligan är det ombytta roller då Riihimäkilaget är favorit varje gång som domarna visslar igång matchen. En omväxling som Savukynas gillar.

– Ibland är det väldigt nyttigt att ha rollen som utmanare. I år har vi blivit utmanade på allvar av Dicken vilket gör oss riktigt gott.

Hur högt smäller ett nytt FM-guld med Cocks?

– Jag rankar ett finskt mästerskap väldigt högt. Utan ett FM-guld kan vi inte kvalificera oss för Champions League. Vi respekterar våra motståndare och måste vara fokuserade för att nå vårt mål. Vi är inne i den viktigaste fasen av säsongen och vårt viktigaste mål är att vinna ligaguldet, avslutar Savukynas.

Semifinalerna i FM-ligan

29.4 Cocks–HIFK kl. 18.30
2.5 HIFK–Cocks kl. 19
5.5 Cocks–HIFK kl. 18.30
8.5 HIFK–Cocks kl. 19 (vid behov)
11.5 Cocks–HIFK kl. 16 (vid behov)

29.4 Dicken–SIF kl. 19.15
2.5 SIF–Dicken kl. 19
5.5 Dicken–SIF kl. 16
8.5 SIF–Dicken kl. 19 (vid behov)
11.5 Dicken–SIF kl. 16 (vid behov)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport