Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktet litar på politikernas löfte – gör budget som bygger på att VCS får omfattande jour

Porträtt av Marina Kinnunen.
Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen. Porträtt av Marina Kinnunen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Vasa sjukvårdsdistrikt,marina kinnunen

Vasa sjukvårdsdistrikt har gjort en budget som bygger på att Vasa centralsjukhus får omfattande jour inom kort. - Vi litar på att vi får omfattande jour som vi har blivit lovade, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

På måndagen diskuterade sjukvårdsdistriktets styrelse budgetramarna för 2020.

Där utgår man från att Vasa centralsjukhuset kommer att få omfattande jour inom den kommande regeringsperioden.

- Det var första rammötet och vi kommer säkert att ha fem-sex möten ännu innan budgeten är färdig, men vi litar på att vi får omfattande jour som vi har blivit lovade, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus Vasa centralsjukhus Bild: Yle / Mari Latva-Karjanmaa Vasa centralsjukhus

Måste rekrytera för att möte kraven för omfattande jour

Enligt henne har man i det här skedet kalkylerat att man måste rekrytera fyra läkare och en skötare för att möta de krav som ställs på ett sjukhus med omfattande jour.

- Till exempel har vi nu inte en jour för neurologer så det måste vi fixa. Det är första skissen, men vi måste noggrannt gå igenom förordningen och diskutera med andra hur de har agerat.

Samtidigt ska sjukvårdsdistriktet spara två miljoner i årets budget på grund av Vasa stads sparkrav. Målet är att budgeten för 2020 ska vara en nollbudget.

- De här två miljonerna som vi försöker spara måste vara permanenta inbesparingar. Men det här var första diskussionen och vi har inte ännu hunnit gå den här rundan i huset och vi vet inte vilka behov som våra enheter har.

- På ett sätt måste vi hela tiden spara och hitta effektivare sätt att jobba, men förstås måste vi rekrytera om vi vill utvecklas.

Närservicen ska utvecklas

Under de senaste tio åren har Vasa sjukvårdsdistrikt köpt allt mer tjänster utifrån. Bland annat har köpen från Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt kraftigt ökat i takt med att serviceutbudet i Jakobstad har minskat.

Malmska sjukhuset i Jakobstad
Sjukvårdsdistriktet vill utveckla servicen i Jakobstad. Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/Heidi Enlund malmska sjukhuset

- Vi har sett att det är närheten som är viktig och vi hoppas att vi får en bra servicenivå i Jakobstad. Jag tror att befolkningen hellre väljer eget sjukhus om man har service där.

- Enligt lagen är det vår uppgift att sköta våra egna kommuners specialsjukvård och jag tycker att vi måste ändra lite på den strategi vi har haft hittills.

Målet är att sjukvårdsdistriktet ska bli mera självförsörjande då det gäller distriktets patienter, minska användningen av köptjänster och utveckla närservicen inom den specialiserade sjukvården.

Och det här gäller hela upptagningsområdet.

- Det är inte bara norra delen utan vi vill också utveckla servicen i södra delen och i mitten tillsammans med våra kommuner. Det är inte bara frågan om Jakobstad även om det är där vi har största problemen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten