Hoppa till huvudinnehåll

Anne Teir-Siltanen joggar och plockar skräp samtidigt: "Det finns jättemycket skräp så här års"

En kvinna ler in i kameran. Bakom henne syns en skog.
Anne Teir-Siltanen. En kvinna ler in i kameran. Bakom henne syns en skog. Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Korsholm,Smedsby, Korsholm,Ploggning,Stormossen,anne teir-siltanen

Smedsbybon Anne Teir-Siltanen har sedan en dryg vecka tillbaka prövat på ploggning, det vill säga kombinerad joggning och skräpplockning. Av hennes fulla sopsäckar att döma finns det mycket skräp att plocka längs vägarna.

Ploggning är en motionsform som kombinerar joggning med skräpplockning. Fenomenet har fått stor spridning i sociala medier, och det var därifrån som Anne Teir-Siltanen fick inspiration att själv börja plogga.

- Jag såg ett konto på Instagram som delade ploggningsbilder och kände att jag själv ville testa på det, säger Teir-Siltanen.

Skräp på marken.
Skräp på marken. Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Korsholm,Smedsby, Korsholm,Nedskräpning

Genom att plogga får hon motion samtidigt som hon gör en insats för miljön.

- Löpning kan ju bli lite enformigt, så för mig är det här ett bra sätt att få lite variation. Fast mest ville jag nog bara se hur mycket skräp det verkligen finns längs vägkanterna.

Tre fulla plastkassar på en runda

Och skräp, det finns det. Anne Teir-Siltanen visar upp skörden från en 1,3 kilometer lång löprunda häromdagen - tre fulla plastkassar. Mest ölburkar och cigarettpaket, men även olika plast- och kartongförpackningar.

- Jag tycker att alla ska ta sig ut och rannsaka diken och vägkanter. Det är tydligt att det finns väldigt mycket skräp så här års, säger hon.

Skräp på marken.
Skräp på marken. Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Korsholm,Smedsby, Korsholm,Nedskräpning,skräp,skräpplockare,Ploggning

Själv kombinerar Anne Teir-Siltanen skräpplockningen med sin vanliga löprunda.

- Det blir inte så mycket springande, jag får stanna och plocka mest hela tiden. Om jag hade plockat med allt jag såg skulle jag ha behövt en släpvagn, skrattar hon.

En miljöinsats för stora som små

Anne Teir-Siltanens sexårige son har också engagerat sig i ploggandet.

- Han tycker att det är jättekul, jag köpte en liten kniptång åt honom och han är nog den nöjdaste skräpplockare jag har sett. Men det känns samtidigt lite tokigt att en sexåring ska behöva plocka cigarettpaket och ölburkar som vuxna människor har lämnat efter sig.

En kvinna plockar skräp från marken.
En kvinna plockar skräp från marken. Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Korsholm,Smedsby, Korsholm,Nedskräpning,Ploggning

Till vardags jobbar Anne Teir-Siltanen som kommunikatör på Stormossen, och hon misstänker att det kommer att bli extra mycket nedskräpning i valborgs-tider. Hon har nyligen tagit fram en guide för hur man ska sortera skräp i vappen-tider.

Till aspirerande ploggare ger hon följande råd.

- Ta på er slitstarka skor och ha med er handskar. Det kan också vara bra att ha griptänger med sig, särskilt om man ploggar med sina barn.