Hoppa till huvudinnehåll

Kari Hietamäki besvärar sig mot fusionsbeslut – domstol får avgöra om behandlingen var olaglig

MSK:s gruppordförande Kari Hietamäki i talarstolen i fullmäktige.
MSK:s gruppordförande Kari Hietamäki på plats i talarstolen. MSK:s gruppordförande Kari Hietamäki i talarstolen i fullmäktige. Bild: Yle / Johanna Ventus Fullmäktige,Kari Hietamäki

Ett besvär mot Korsholms fullmäktiges beslut att inte godkänna kommunfusionen med Vasa har lämnats in till förvaltningsdomstolen.

Det är Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestös (MSK) gruppordförande Kari Hietamäki som anser att allt inte gick rätt till under beredningsprocessen.

- Jag anser att det har skett fel under behandlingen av ärendet och att det kanske inte gått lagligt till. Det vill jag nu att domstolen ska utreda, säger Hietamäki som lämnade in besväret till domstolen på måndag.

- Jag motsätter mig inte själva beslutet, utan hur behandlingen av ärendet gick till, säger Hietamäki.

Han säger att frågan om en fusion med Vasa varit det mest betydelsefulla ärendet under hans fullmäktigetid. Därför tycker han att det är konstigt att man plötsligt tar ärendet upp till behandling utanför föredragningslistan.

- Kommunstyrelsen återremitterade ärendet och det fanns inget beslutsförslag från styrelsen. Det säger allt om hur halvfärdigt det var.

Därför vill Hietamäki att en utomstående instans granskar ifall allt gått till enligt lagen.

- Om de konstaterar att behandlingen var olaglig, så bör ärendet komma upp för behandling igen. Det får inte vara så att vi fattar olagliga beslut i kommunen.

- Om allt gått rätt till, så är allt ok. Då vet vi i alla fall att behandlingen varit laglig, säger Hietamäki.

Läs också