Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Skattefrågor ska ännu lösas men svaren bäddar för SDP, Samlingspartiet, De gröna och SFP i regering - 5 punkter inför de fortsatta förhandlingarna

Antti Rinne, Petteri Orpo och Jussi Halla-aho. Kommentar Marianne Sundholm
Antti Rinne, Petteri Orpo och Jussi Halla-aho. Kommentar Marianne Sundholm Kommentar

Skattepolitiken blir den stora frågan i regeringsförhandlingarna, men klimatet, invandringen och till och med familjepolitiken spelar också sina roller, skriver Marianne Sundholm.

Efter att partierna i dag lämnat in sina svar till regeringssonderare Antti Rinne (SDP) följer några dagar av preciserande diskussioner.

Eftersom svaren grundar sig på partiernas officiella program innehåller de inga överraskningar, men visst går det att utläsa signaler om vilka som ligger starkt till för slutspelet.

Onsdagen den 8 maj uppskattar Rinne att han är klar att gå vidare med de partier de egentliga förhandlingarna ska föras med. De här punkterna kommer att avgöra vilka som är med och vad regeringsprogrammet handlar om.

1) Ekonomin och skatterna

Ett parti sticker ut i de ekonomiska frågorna: Samlingspartiet lyfter upp ekonomi, sysselsättning och beskattning mer än något annat parti i sina svar.

Antti Rinne uttryckte förvåning över att så många partier hade så vaga svar kring ekonomin. En delförklaring till att de andra partierna är så vaga i sina ekonomiska uttalanden kan vara att de inte vill visa alla sina kort ännu.

Skattepolitiken och den offentliga ekonomin har alltid varit den stora skiljefrågan mellan Samlingspartiet och SDP. Det är alldeles väntat att det är kring ekonomin diskussionerna främst behöver föras nu, liksom att det är framför allt SDP och Samlingspartiet som behöver föra dem.

2) Klimatförändringen

Särskilt De gröna och Vänsterförbundet listar ambitiösa och konkreta klimat- och miljöåtgärder i sina svar, men det är viktiga frågor också för andra partier. Förutom för Sannfinländarna, som ställde sig utanför riksdagspartiernas klimatöverenskommelse i december.

Att Rinne listade klimatfrågan etta i sina elva frågor var förstås från början en klar signal åt just Jussi Halla-ahos parti, oberoende av hur Rinne bedyrat att alla partier fortfarande är med i diskussionerna.

Klimatet spelar dessutom en stor roll också inom skattepolitiken och kan bli en del av kompromisserna där. Flera partier efterlyser förändringar i företagsstöd och skattepolitiken enligt devisen att de som förorenar mer ska betala mer. Det här öppnar för möjligheter för att sänka beskattningen på förvärvs- och pensionsinkomster, vilket Samlingspartiet listar som knäckfråga för regeringsmedverkan.

3) Invandringen

Som väntat är invandringen starkt framme i Sannfinländarnas svar. Partiet använder flitigt termen "skadlig invandring" (på finska haittamaahanmuutto). Antti Rinne var i dag inte villig att ta ställning i frågan, men visst är det tydligt att invandringsfientlig politik inte går ihop med SDP:s värderingar.

Samlingspartiet kräver i sin tur att arbetskraftsinvandringen främjas - men att regeringen också i fortsättningen har en strikt asylpolitik. Partiet ser alltså invandringen som en ekonomisk, inte en humanitär fråga.

4) Vårdreformen, och nästa reform: socialskyddet

Många partier säger tydligt i sina svar att vårdreformen behöver genomföras, men exakta svar om vad som ska prioriteras saknas. En av Samlingspartiets knäckfrågor är att ingen onödig förvaltning ska införas, men partiet skriver inte rakt ut att det är landskapsmodellerna som ska slopas. Partierna lämnar gärna dörrar öppna här.

Nästa stora reformfråga är socialskyddet. Här går åsikterna isär. De gröna har förespråkat basinkomst åt alla, vilket varken Samlingspartiet eller SDP gjort. De gröna har alltså inte listat det här som någon avgörande fråga i sina svar.

Ett frågetecken är hur det ska gå med aktiveringsmodellen som den förra regeringen kritiserats så hårt för. Socialdemokraterna och Vänsterförbundet vill slopa den, men alldeles villkorslös arbetslöshetsersättning kommer Samlingspartiet inte att gå med på.

5) Så vilka mindre partier får vara med?

Att De gröna ska sitta i en regering som Rinne leder har verkat klart redan länge, och nu har Samlingspartiets ställning stärkts. Centern har i och med sina svar ännu klarare än förr visat att partiet siktar på opposition. Sannfinländarna visar med sina svar om klimat- och invandringspolitiken att de knappast kan sitta i regering med SDP.

Vänsterförbundet säger tydligt att de vill sitta i en socialdemokratiskt styrd regering, men frågan är om Vänsterförbundet och Samlingspartiet kan regera ihop.

Kristdemokraterna gör det svårt för sig genom att tydligt lyfta upp sin motvilja att påverka hur familjerna löser sina ledigheter medan barnen är små.

SFP då? Efter oppositionschocken de senaste fyra åren är regeringsplatsen extremt lockande. Partiet vet att det har goda chanser att behövas som vågmästare och majoritetsstärkare. "Vi har inga sådana svar som skulle försätta oss i en besvärlig situation, tvärtom", var därför en talande kommentar av SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson i dag.

Läs mera:

Nu får du vara regeringssonderare - bygg din egen regering med vårt regeringsspel

Hur svårt kan det vara att få ihop en regering? Här kan du testa själv! Se vilka partier som kommer överens och hur många partier du måste få med dig för att bilda en majoritetsregering.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes