Hoppa till huvudinnehåll

Sätt sommaren på flaska - gör granskottssirap, björkbladssaft och trädgårdste

Granskott
Granskott Bild: Yle, Tero Kyllönen gran,granskott,Sirap,hosta

Läskande drycker som smakar sommar och sirap som lindrar hosta. Det får du av björkblad och granskott som är s.g.s. outnyttjade naturresurser, som ger en tidig skörd. Späda blad och granskott är de bästa.

Granskottssirap

Ingredienser:

 • Granskott (gärna späda)
 • Råsocker eller honung

Gör så här:

Varva granskott med råsocker eller honung i en glasburk. Sätt på locket. Låt stå i ett norr- eller österfönster i en månad. Vänd och skaka burken försiktigt varje dag. Sila av skotten och häll upp den gyllenbruna sirapen på en mörk glasflaska - späd vid behov med lite vatten. Förvara svalt.

Servera sirapen med glass eller tag 1 msk mot hosta vid behov. Granskotten är också trevliga att frysa in och använda som garnering i olika rätter. De har en sötsyrlig smak.

Du kan också göra granskottsolja som är en god olja att krydda med. Recept på granskottsolja

Kom ihåg att alltid ha markägarens tillstånd då du plockar granskott.

Björkbladssaft

Björklöv.
Björklöv. Bild: Yle/Jonas Blomqvist sommar

Ingredienser:

 • 0,5 kg björkblad
 • 2 liter vatten
 • 3 citroner
 • 1 kg socker

Gör så här:

 1. Koka björkbladen i vattnet i 5 min under lock.
 2. Dra sedan av från plattan och låt bladen dra i 5 min. Sila.
 3. Tillsätt sockret (minska mängden om du vill ha en syrligare saft) pressa i saften av citronerna.
 4. Låt småkoka i 20 min.
 5. Häll upp på skållade flaskor. Förvara i kylskåp om den ska drickas snart, eller frys för längre förvaring.

Trädgårdste

Plocka späda blad av bärbuskar, ex smultron, svarta vinbär, jordgubbar, hallon eller krusbär och torka. Ger ett fruktigt och gott örtte som kan drickas varje dag. Passar bra till iste.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

  "Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

  Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost Det har varit svårt för mig att hitta en pizzabotten utan vetemjöl som ändå är god....Den här är toppen! Glutenfri och för vänner av ost. Enkel att tillreda och lyckas alltid. Fyllningen och såsen kan man välja själv enligt smak.

 • Champinjon-Mifusås. Enkelt gott och nyskapande

  Den är god, säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

  Jag itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där".

 • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

  "Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

  Ja arbeitar sjölv som kock, viri rej i 22år. Ja itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där". Matlagasi eint na rymndvetenskap, hä e bara ti lägg trollkarlshattn på hövo.

 • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

  En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

  Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

 • Läckra glutenfria zucchinitortillas

  Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

  Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

 • Andra veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.