Hoppa till huvudinnehåll

Vädret, kamraterna och stämningen gör valborgsfirandet ‒ studerande inledde firandet med frukost i solskenet

Fem studerande i halare sitter på terassen.
Fem studerande i halare sitter på terassen. Bild: Yle / Jakob Lillas studerande

I Vasa inleddes valborgsfirandet i strålande solsken. Studerande vid Åbo Akademi samlades traditionsenligt till en valborgsfrukost i Havtornen, studentkårens kårhus på Strandgatan.

Det är Finlands Svenska Lärarstuderandes Förening FSLF och samhälls- och hälsovetarnas ämnesförening Politivas som i flera års tid har ordnat frukost för sina medlemmar på Valborgsmässoafton.

- I år har vi 89 anmälda till frukosten, säger Janice Mattlar som sitter i kassan vid ingången till Havtornen. Hon berättar att cirka sextio personer fortsätter firandet med en middag i Academill senare under kvällen.

Ung kvinna i svarta kläder.
Janice Mattlar. Ung kvinna i svarta kläder. Bild: Yle / Jakob Lillas studerande,janice mattlar

Från rummet bredvid hörs musik och glatt småprat, och stämningen bland frukostdeltagarna verkar vara mycket god. Yle Österbotten var å plats och passade på att fråga de studerande vad de tycker är det viktigaste med valborgsfirandet.

- Det är vädret, kamraterna och stämningen, säger Rasmus Karlsson utan att tveka. Vädret verkar vara på vår sida idag, fortsätter han.

Ung man i svarta kläder.
Rasmus Karlsson. Ung man i svarta kläder. Bild: Yle / Jakob Lillas studerande,rasmus karlsson

Han får medhåll av flera andra. Bra väder och god gemenskap verkar vara det som de studerande uppskattar mest med valborg.

- Och att äta en munk, säger Michelle Storm och skrattar.

Munken verkar även med knapp marginal vara valborgens favoritbakverk efter en snabb gallup bland de studerande. Struvan får nöja sig med en hedersam andra plats.

En struva och ett glas mjöd på ett bord
En struva och ett glas mjöd på ett bord Bild: Yle/Eila Haikarainen struva

Redaktör: Jakob Lillas, Yle Österbotten