Hoppa till huvudinnehåll

Vasaläraren Henna Lillhonga får STV:s lärarpris: ”Jag ska dela priset med mina elever”

Kvinna i rött hår ler med solen i ansiktet.
Henna Lillhonga får Svenska tekniska vetenskapsakademiens lärarpris. Kvinna i rött hår ler med solen i ansiktet. Bild: Vasa gymnasium lärare,Vasa Gymnasium,Henna Lillhonga

Varje år delar Svenska tekniska vetenskapsakademien (STV) ut ett pris till duktiga lärare i naturvetenskap och matematik. I år går priset till Henna Lillhonga som jobbar som lärare i matematik och kemi vid Vasa gymnasium.

- Jag blev jätteöverraskad. Jag visste inte ens om att jag var nominerad och blev helt tagen på sängen. Jag kunde först inte tro att det var sant.

"Roligt att läsa nomineringen"

I motiveringen beskriver STV:s Akademisekreterare Åsa Lindberg henne som en inspirerande lärare som helhjärtat går in för att skapa den bästa tänkbara undervisningen där alla elever tas i beaktande och intresset väcks för ämnet.

- Vi lärare jobbar ofta på i det tysta så det var mycket roligt att läsa nomineringen och konstatera att det verkligen är en hel del man fått till stånd, säger Lillhonga.

Prisas för användningen av digitala verktyg

I motiveringen lyfter också STV upp att Lillhonga använder sig av nya digitala verktyg för att eleverna ska vara förberedda på både digitala studentprov och också på kommande studier och ett kommande arbetsliv i en allt mer digitaliserad värld.

Lillhonga har bland annat i flera år jobbat med en digital matematikbok.

- Det är kul att få uppskattning för det digitala arbetet. Jag kan själv inte allt om det digitala utan skulle beskriva mig som modig och nyfiken och det kan man komma långt med, säger Lillhonga.

Att man i motiveringen till priset lyfter fram hennes arbete kring samarbete av olika slag tycker hon är speciellt roligt.
- Det är mycket roligt att se att de värdesätter samarbete. Det är något som ligger mig varmt om hjärtat, säger Lillhonga.

Många olika samarbetsprojekt på gång

I kemiundervisningen har Lillhonga parallellt med läroplanens nationella kurser skapat en tillämpad kurs tillsammans med biologin. Inom denna kurs samarbetar läraren och eleverna med yrkeshögskolan Novia och Vasa universitet.

De som är på kursen gör studiebesök och bekantar sig med forskningsprojekt som kräver kunskap i naturvetenskapliga ämnen.

Lillhonga har också inlett ett samarbete med Vaasan lyseon lukio då det gäller kemilaborationer. Eleverna från de två skolorna erbjuds möjligheten att delta i laborativa kurser på två språk.

Hon är också med i projektet Hallå! inom Vasa stad där skolan samarbetar med Åbo Akademi. Projektet forskar kring ungas språkvanor och språkutveckling i tvåspråkiga miljöer och utgör en del av Svenska kulturfondens strategiska program Hallå! för åren 2018–2021.

Lyfter upp samarbetet med eleverna

Själv lyfter Lillhonga också upp att samarbetet med eleverna är viktigt i hennes jobb som lärare.

- Jag ser det här priset som ett resultat av det samarbete jag har med mina elever. De tar alltid emot gäster vi har här och är öppna och glada.

Årets lärare Henna Lillhonga omgiven av sina elever.
Henna Lillhonga tillsammans med sina elever. Årets lärare Henna Lillhonga omgiven av sina elever. Bild: Vasa gymnasium Skola,Vasa Gymnasium,studerande,elever,Henna Lillhonga

Prissumman på 6000 euro fördelas så att läraren erhåller 4000 euro medan skolan får 2000 euro att användas för undervisningen i skolan. Exakt vad de ska göra vet Henna Lillhonga inte ännu men ett studiebesök kan bli aktuellt.

- Det är klart vi ska dela på det här priset och göra något tillsammans. Jag vill att vi ska göra något praktiskt och till exempel besöka ett laboratorium eller någon spännande forskare.

Priset delas ut av Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland

Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland

Fotnot: Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland delar årligen ut STV Lärarpris. Priset har delat ut sedan år 1999 gett till lärare som utmärkt sig inom naturvetenskap och matematik.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten