Hoppa till huvudinnehåll

Arbetarnas högtid får politiker att arbeta på högvarv – så här hälsade partierna under valborg

Antti Rinne i Arbetarnas tåg under första maj.
Antti Rinne i Arbetarnas tåg från Hagnäs till Järnvägstorget. Antti Rinne i Arbetarnas tåg under första maj. Bild: Lehtikuva/ JUSSI NUKARI Antti Rinne,första maj

Första maj är som bekant arbetarnas högtid och lediga dag, men den som går ut på gator och torg kan se politikerna arbeta. Under valborg brukar många politiker hålla tal.

President Sauli Niinistö har hållit sin traditionsenliga mottagning utanför presidentens slott. Niinistö uttryckte sin oro om läget i Venezuela under mottagningen. Presidenten hoppas på att den här dagen inte ska innebära sorgliga nyheter från Venezuela.

Sauli Niinistö.
Soligt utanför presidentens slott under första maj. Sauli Niinistö. Bild: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA Sauli Niinistö,första maj

Socialdemokraterna har i traditionsenlig ordning ordnat Arbetarnas Valborg och sitt tåg i Helsingfors från Hagnäs torg till Järnvägstorget. På Järnvägstorget talade Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne och han betonade att folket talade i valet och krävde förändring i politiken.

– Det rättvisare och mer ansvarsfulla alternativet vann. En politik som ser framåt och ger hopp om en bättre framtid vann. Vi strävar efter förändring eftersom finländare förtjänar något bättre, sade Antti Rinne.

Under sitt tal betonade Rinne teman kring välfärdsstaten och ett samhälle som tar hand om dem som är i den svagaste positionen.

– Vi behöver mod att investera i framtiden, vi behöver mod att bekämpa ojämlikhet och vi behöver mod att minska fattigdomen, sade Rinne.

Halla-aho vill se annorlunda regeringsbildning

På andra sidan staden i Hesperiaparken samlades Sannfinländarna och där kritiserade partiordförande Jussi Halla-Aho sättet hur regeringen bildas i Finland.

Enligt honom är systemet bättre i både Sverige och Danmark.

– Bägge alternativen vore bättre än det nuvarande systemet där partier som ligger ideologiskt långt ifrån varandra går samman. Regeringsprogrammet blir således en kompromiss som ingen gillar och dessutom sys regeringen ihop med ensakspartier, till exempel SFP, som på så sätt får oproportionellt mycket makt, sade Halla-Aho.

Jussi Halla-aho med studentmössa på huvudet.
Halla-Aho anser att små partier får för mycket makt genom det sättet som regeringen bildas i nuläget. Jussi Halla-aho med studentmössa på huvudet. Bild: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA första maj,Jussi Halla-aho,Sannfinländarna

I Åbo har Vänsterförbundets ordförande Li Andersson hållit sitt valborgstal där hon betonade vikten av att valresultatet måste synas i nästa regering och i regeringsprogrammet.

Enligt Andersson vill finländare se en förändring i politiken i och med att de borgerliga partierna med Centern i spetsen förlorade så många mandat, medan vänstern och De gröna segrade i valet.

Andersson ville se att regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) skulle ta det i betraktande.

– Antti Rinne, ditt ansvar är att fylla ditt löfte om att stärka välfärden och jämlikheten. Högern har år efter år bjudit på trista beslut, svåra nedskärningar och försämringar. Nu är det dags med återbyggnad, säger Andersson.

Centern talar om de svagaste i samhället och Petteri Orpo talar inte alls

Också Antti Kaikkonen som är ordförande för Centerns riksdagsgrupp har talat om dem som befinner sig i svagare ställning i samhället. Kaikkonen höll sitt tal i Hyvinge och senare också i Helsingfors.

– Det här landet måste nog ha råd att förbättra utkomsten för de familjer som har det allra svårast. Vi måste kunna öka hemhjälpen för familjer, satsa på det förebyggande arbetet och trygga möjligheten att själv välja om dagvården, sade Kaikkonen.

Kaikkonen glömde heller inte bort de äldre under sitt tal.

– Vi måste också kunna höja på de lägsta pensionerna. Vi måste se till att varje åldring får human vård och omsorg, sade Kaikkonen.

De grönas Pekka Haavisto talade i Åbo och betonade under sitt tal vikten av miljöpolitik. Han sade att De gröna kommer inte kommer att vika sig från målet att stoppa klimatförändringen vid 1,5 grader.

SFP:s Anna-Maja Henriksson förde fram sin valborgshälsning redan under valborgsmässoafton. Kristdemokraternas Sari Essayah talade i Kuopio.

Samlingspariets Petteri Orpo deltar inte i några allmänna tillställningar under valborg och därför kommer han att inte hålla något tal.

Källor: Yle, STT.

Läs också