Hoppa till huvudinnehåll

Yannika Rönnqvist har rest kontinenten runt med Europeiska ungdomsparlamentet: "Det är jätteinspirerande"

En leende kvinna står i en park.
En leende kvinna står i en park. Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Vasa,European Youth Parliament,yannika rönnqvist

Genom sitt engagemang i Europeiska ungdomsparlamentet har Vasabon Yannika Rönnqvist fått resa Europa runt för att diskutera politik och stifta bekantskap med ungdomar från hela kontinenten. - Det är viktigt att engagera sig i europeisk politik - vi lever ju alla i Europa. Alla viktiga frågor och beslut som fattas påverkar oss, säger Rönnqvist.

Europeiska ungdomsparlamentet är en internationell organisation av och för ungdomar.

- Jag har besökt i alla fall Danmark, Polen, Nederländerna, Schweiz och Litauen. Det är nog fler länder också, jag kommer inte ihåg alla just nu. I sommar ska jag till Spanien, säger Rönnqvist.

Vasabon Yannika Rönnqvist är 18 år, men har rest betydligt mer än många jämnåriga. I två år hon varit aktiv i Europeiska ungdomsparlamentet, en en partipolitiskt obunden organisation som finns över hela Europa och som syftar till att öka ungdomars engagemang för europeisk politik.

Runt om i Europa anordnas konferenser där ungdomar i åldrarna 15- 25 år samlas för att debattera politik. Allt sker i huvudsak på engelska, och arbetet fördelas i utskott på ungefär samma sätt som i EU-parlamentet.

Från Kempele till världen

- För min del började det med en konferens i Kempele. Min lärare som är väldigt engagerad frågade om jag ville följa med, och jag kände direkt att det passade mig perfekt, berättar Yannika Rönnqvist.

Alla konferenser anordnas av tillresta ungdomar från olika delar av Europa, så oavsett om de äger rum i Kempele, Odense eller Utrecht finns det alltid gott om utrymmen för kulturella utbyten. Och för Yannika Rönnqvists del har resan bara fortsatt sedan Kempele. Numera är hon nationell koordinator i den finska förbundsstyrelsen.

- Om bara någon timme ska jag till Helsingfors för vårt vårmöte. Min huvudsakliga arbetsroll i styrelsen är att koordinera en konferens som vi ska ha i Tammerfors 2020. Sedan får jag också översätta en del dokument eftersom att jag är den enda som pratar flytande svenska, säger hon.

Inte bara plugg

Europeiska ungdomsparlamentet är på många sätt en akademisk organisation, och konferenserna är intensiva med fullspäckade scheman. De resor som Yannika Rönnqvist har åkt på har alltså varit allt annat än vanliga turistutflykter.

- Man kan se det som att jag tar på mig extra plugg vid sidan av plugget. Det kan förstås vara tidskrävande, men för mig handlar det om prioriteringar, och hittills har det fungerat bra, säger hon.

Och även om det akademiska innehållet är en stor del av konferenserna finns det också annat som lockar.

- Mycket handlar om att socialisera, prata med nya människor och bara ha kul. Vid det här laget tror jag att jag har fått vänner i alla europeiska länder. Eftersom att konferenserna är intensiva lär man också känna sig själv ganska bra, säger Yannika Rönnqvist.

Aktiviteter även i Österbotten

Europeiska ungdomsparlamentet är som bekant en internationell organisation, men även på det lokala planet finns det evenemang att ta del av. Så sent som i höstas anordnades en regional konferens i Vasa, som samlade ungdomar från hela Österbotten samt övriga delar av Finland och Europa.

- Om man tycker att det här låter som något man själv vill hålla på med är man välkommen att bli medlem. Man kan gå in på vår hemsida och prenumerera på vårt nyhetsbrev, säger Yannika Rönnqvist.

Att Europeiska ungdomsparlamentet finns till för alla ungdomar är något som Yannika Rönnqvist tycker är viktigt att belysa.

Internationellt har organisationen ibland stämplats som elitistisk, och i vissa länder är det ofta storstadsungdomar från mer exklusiva skolor som i praktiken har möjlighet att engagera sig. I Finland jobbar organisationen mycket med inkluderande arbete.

- Här är skolsystemet hyfsat jämställt. Vi har inga privatskolor, till exempel. Vi försöker se till att information om våra konferenser når ut till alla som kan tänkas vara intresserade, men tyvärr funkar det nog inte så i alla länder, säger hon och avslutar:

- Det är viktigt att engagera sig i europeisk politik - vi lever ju alla i Europa. Alla viktiga frågor och beslut som fattas påverkar oss, och det är ingenting man kan fly undan.