Hoppa till huvudinnehåll

Ambitiösa företagare flockas till Shenzhen – stormrika affärsmän måste tänka om

Shenzhen.
Näringslivet i Shenzhen är en föregångare när det gäller nytänkande i Kina. Shenzhen. Kina,Shenzhen

I det autonoma Hongkongs grannstad Shenzhen får det privata näringslivet fungera mer fritt än i det övriga Kina. I Shenzhen är en del av företagarna verkliga banbrytare, medan andra drömmer om att bli rika genom att skapa nya produkter.

På ett smakligt inrett kontor tar den finansiella rådgivaren Doris Li emot sina kunder. De består enbart av förmögna företagare och deras familjer.

Li förklarar att största delen av de kinesiska affärsmännen driver familjebolag. Ofta har de bara en blygsam formell utbildning, och de är inte insatta i till exempel redovisning.

- De tror att de är rika, men plötsligt inser de att alla deras pengar är placerade i deras bolag. De har inga personliga tillgångar med undantag av bostäder, berättar Li.

 Doris Li (t.v.) gav en berömd arkitekt i uppgift att inreda hennes kontor.
Doris Li (t.v.) gav en berömd arkitekt i uppgift att inreda hennes kontor. Målet är att skapa en harmonisk miljö för att få hennes förmögna kunder att koppla av. Doris Li (t.v.) gav en berömd arkitekt i uppgift att inreda hennes kontor. Shenzhen,Kina

Problemet kan framkomma till exempel när företagarna vill att deras barn ska börja studera utomlands.

De på pappret förmögna familjerna märker då att de inte kan ta ut tillräckligt mycket pengar för att betala de höga terminsavgifterna.

Nödvändiga förändringar, positiva ledare

Li och hennes partner Phoebe Chen grundade rådgivningsbolaget Harmony Q år 2014.

Då var det den första byrån av sitt slag, men det visade sig att behovet av finansiell vägledning var så stort att Harmony Q nu har fått flera konkurrenter.

- En alltför stor del av privatbolagen drivs på ett alldeles för gammalmodigt sätt. Vi måste hjälpa ägarna att införa moderna metoder, för annars har de svårt att klara sig i det långa loppet, konstaterar Li.

Både Li och Chen har studerat och arbetat i väst. När de bestämde sig för att återvända till sitt hemland var det en självklarhet att de skulle grunda sitt bolag i Shenzhen.

- Företagarklimatet är klart bättre än i någon annan stad. Shenzhens ledning vet att staden är beroende av den privata sektorn så beslutsfattarna ställer sig positiva till företagarna, säger Li.

Mångsidig verksamhet, opålitliga män

Harmony Q handskas också med problem som inte direkt har att göra med kundernas ekonomi. Ibland kan det handla till exempel om att en hustru har kommit fram till att hennes man har varit otrogen.

- Nyligen tog jag emot en förkrossad kvinna som hade fått reda på att hennes man länge hade haft ett antal älskarinnor. Hon tvingade mannen att komma med hit till kontoret, så han måste lyssna på allt som sades, berättar Li.

Li förklarar att det är vanligt att förmögna kinesiska män har en älskarinna. En viktig del av Harmony Q:s verksamhet går därför ut på att ge stöd åt de lidande hustrurna.

- Vi vill sköta våra kunders finansiella planering så att också deras familjer blir lyckligare. Vårt mål är att vara den bästa familjebyrån i Kina, konstaterar hon.

Framgångsrik bråkstake, fungerande kollektiv

I Shenzhen finns det gott om lika ambitiösa företagare som Li. Näringslivet i Shenzhen är också i övrigt en föregångare när det gäller nytänkande i Kina.

Allra tydligast kommer det fram i stadsdelen Huaqiangbei där det säljs och tillverkas alla tänkbara slag av elektronik. Där fungerar också bolaget Trouble Maker som sysselsätter människor från mer än tio olika länder.

Nästan 40 nyligen grundade bolag fungerar i ett av Trouble Makers utrymmen. Bolagen är både kinesiska och utländska.
Nästan 40 nyligen grundade bolag fungerar i ett av Trouble Makers utrymmen. Bolagen är både kinesiska och utländska. Nästan 40 nyligen grundade bolag fungerar i ett av Trouble Makers utrymmen. Bolagen är både kinesiska och utländska. Kina,företag,Trouble Makers (företag)

- Vi sysslar med produktutveckling och gör det på ett kollektivt sätt. Man försöker, gör misstag och lär sig. Om man hittar på något nytt finns här ingenjörer som kan hjälpa en att komma vidare, säger verkställande direktören Henk Werner.

Överflöd av kreativitet, gigantiskt fabriksområde

När holländaren Werner grundade Trouble Maker för tre år sedan hade han inga konkurrenter. I dag finns det flera andra så kallade makerspaces i Shenzhen, och de flesta växer snabbt.

Henk Werner räknar med att stanna länge i Shenzhen. Han säger att staden erbjuder unika möjligheter.
Henk Werner räknar med att stanna länge i Shenzhen. Han säger att staden erbjuder unika möjligheter. Henk Werner räknar med att stanna länge i Shenzhen. Han säger att staden erbjuder unika möjligheter. Shenzhen,Kina

- Vi grundade nyligen vårt tredje makerspace. I Shenzhen finns det en massa talangfulla och kreativa människor inom olika områden, så det här är en idealisk plats för att driva ett tillverkarkollektiv, konstaterar han.

Det hjälper också att det finns nästan 300 000 fabriker i det omgivande Pärlflodsdeltat. Tillverkarna kan därför på nolltid få tag på hurudana komponenter som helst.

Kluriga pirater, värdefulla råd

Samtidigt måste tillverkarna vara på sin vakt för att de inte ska falla offer för de ökända kinesiska piratkopierarna.

Werner säger att problemet inte längre är lika allvarligt som förr, men fortfarande är risken stor för att ens produkter blir kopierade ifall man går till väga på fel sätt.

- Vi lär tillverkarna att köpa komponenter av enskilda distributörer som inte bryr sig om tillverkarnas produkter.

- Distributörerna sköter sina egna affärer, de är inte intresserade av att kopiera. Sedan sätter man själv ihop sin produkt, konstaterar han.

Några kvinnor jobbar vid datorerna.
De kinesiska hightechbolagen är i regel synnerligen mansdominerade. Trouble Maker samarbetar ändå också med några bolag som drivs av unga kvinnor. Några kvinnor jobbar vid datorerna. Kina,högteknologi,Trouble Makers (företag)

Banbrytare såsom Trouble Maker och Harmony Q bidrar till den ständigt pågående omvandlingsprocessen i Shenzhen. Den dynamiska metropolens ambition är att bli en modell för ett nytt, modernt Kina.