Hoppa till huvudinnehåll

Finländska unga är bättre än amerikanska på att känna igen falska nyheter

Kvinna sitter vid ett bord på ett kafe och ser ner på sin bärbara dator.
Kvinna sitter vid ett bord på ett kafe och ser ner på sin bärbara dator. Bild: Antonio Guillem Kvinna,Cafe,restauranger,uteservering,Business,datorer,bärbara datorer

En färsk undersökning som gjorts vid Åbo universitet har jämfört det kritiska tänkandet hos ungdomar som studerar på IB-linjen i internationella skolor i Finland med kritiskt tänkande hos amerikanska ungdomar i en Stanford-studie.

Man undersökte i vilken grad ungdomarna ifrågasatte ursprungskällan och hur sanningsenliga nyheterna var.

Avdelningen för fake news är flitigt besökt på Newseum. Här en kvkinna frmaför bilden på Donald Trump.
Avdelningen för fake news är flitigt besökt på Newseum. Här en kvkinna frmaför bilden på Donald Trump. Bild: Bengt Östling/Yle Donald Trump,Newseum,massmedier,Fake news

Eleverna skulle bland annat bedöma argument för vapenlagar.

Undersökningen visar att de finländska ungdomarna är bättre på att tänka kritiskt, och att de också i större grad uppmuntras att vara kritiska.

Kritiskt tänkande borde tas med i alla ämnen

Enligt forskarna Shane Horn och Koen Veermans vid Åbo universitet kan orsaken vara att finländska elever övar sig i att tänka kritiskt, och att det särskilt poängteras till exempel i enskilda kurser i vetenskapsteori och etik inom IB-programmet.

Forskarna rekommenderar att kritiskt tänkande tas med i läroplanerna och i alla läroämnen. Det är en egenskap som kommer att bli allt viktigare i vår digitala framtid.

Resultaten har publicerats i tidskriften Journal of Research in International Education.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland