Hoppa till huvudinnehåll

Oklart om Vasa övningsskolas gymnasium flyttar – arbetsgrupp har inte ens mötts

Vasa övningsskolas gymnasium.
Vasa övningsskolas gymnasium. Bild: YLE/Rolf Granqvist Vasa övningsskola,lyceum

Det är ännu oklart om Vasa övningsskolas gymnasium ska flytta till Academill. Tanken var att utredningen skulle vara klar i april, men arbetsgruppen har inte ens haft ett möte ännu.

Frågan om en flytt väckte i vintras starka reaktioner hos både skolans lärare och studerande.

Den arbetsgrupp som inom april månad skulle göra en utredning av förutsättningar för en flytt har inte träffats en enda gång säger Vasa övningsskolas ledande rektor Bernt Klockars.

- Arbetet har blivit uppskjutet bland annat på grund av rektorsval, säger Klockars.

Studerande och personal överrumplades av planerna

Studerandekåren vid Vasa övningsskolas gymnasium motsätter sig utredningen om att flytta gymnasiet till Academill. I protest bildade de en mänsklig kedja runt gymnasiet.

För personalen kom planerna på en flytt som en total chock och väckte stor oro, säger prorektor Diane-Christine Blusi till Yle Österbotten.

Gymnasieeleverna var också förundrade över att ingen talat om saken med dem. De har fått höra om utredningen via medierna.

Tyngdpunkten borde ligga på samarbete

Tanken var att arbetsgruppen skulle utreda om det finns skäl att inleda konkret planeringsarbete för en flytt. Om så är fallet så skulle en eller flera nya arbetsgrupper inrättas innan sommaren 2019.

I maj hoppas arbetsgruppen kunna mötas, men Bernt Klockars säger att tyngdpunkten inte borde ligga enbart på en flytt.

- Det handlar om innehåll anser vi från skolans sida. Det är olyckligt att allt fokus satts på en eventuell flytt.

Istället borde man diskutera samarbetsformer säger Klockars.

Tätare samarbete även utan flytt

Anledningen till att arbetsgruppen bildandes är de utbildnings- och forskningsmöjligheter som en närmare integrering av gymnasiet och verksamheten vid Fakulteten för Pedagogik och välfärdsstudier skulle kunna erbjuda.

Den nya gymnasielagen stipulerar också att gymnasierna ska utöka samarbetet med det tredje stadiets utbildning, näringslivet och samhället i stort.

- Ett tätare samarbete är möjligt också utan flytt, säger Klockars.

Klockars säger att även om gymnasiet ska samarbeta närmare med många sektorer så ska ett gymnasium också i fortsättningen kunna erbjuda de studerande en bred allmänbildning.

- Man får ändå inte förlora gymnasiets själ. Stommen ska finnas kvar, säger Klockars.

Läs också