Hoppa till huvudinnehåll

Såg potential i gräsmattorna - mor och dotter startade företag för att hjälpa Sjundeås unga få sommarjobb

Mörkhårig kvinna i röd jacka krattar i trädgården.
I Sjundeå finns många trädgårdar som behöver skötas. Mörkhårig kvinna i röd jacka krattar i trädgården. Bild: Nicole Hjelt / Yle kvinna,fönster,Pekar,Sjundeå,Cecilia Åkerlund-Biström

En promenad i Sjundeå med dottern ledde till företagsidén. Lön lyfter de inte, men det var aldrig heller avsikten. Företaget Cleo hjälper ungdomar ta första steget ut på arbetsmarkaden.

- Jag skulle kanske snarare kalla det här för en ideell verksamhet, beskriver matematikern Cecilia Åkerlund-Biström sitt och dotterns Henrika Biströms företag.

Namnet Cleo anspelar på de franska ordet för nyckel, clé, och därmed också hemkommunens vapen, Sjundeås nyckel.

- Man kan också tänka sig att Cleo är nyckeln till arbetslivet för dessa ungdomar, förklarar Åkerlund-Biström.

I år blir det tredje sommaren som Åkerlund-Biström och dottern anlitar ungdomar för att hjälpa till med sysslor hemma hos människor i hembygden.

Trädgårdar gav idé

Idén föddes då mor och dotter under en promenad funderade över Sjundeås många trädgårdar som behöver gräsklippning och annan skötsel, samtidigt som en hel del ungdomar är utan sommarjobb.

En lila blomma i grönskande trädgård.
Trädgårdar kräver mycket jobb. En lila blomma i grönskande trädgård. Bild: Yle/Lotta Sundström ewa essens trädgård

- Vi diskuterade hur det skulle behövas någon som sammanförde dessa, och grämde oss över att ingen gjort det.

Inte långt senare mognade idén om ett företag.

- Vi konstaterade att vi lika bra kan sluta gnälla och göra det själva, berättar Åkerlund-Biström.

Ger erfarenhet och intyg

Orsaken att det är svårt för unga att hitta jobb i Sjundeå är att de flesta arbetsplatser är på ett sådant avstånd att de kräver tillgång till bil.

Många kanske väljer att hjälpa grannen med trädgårdsarbete istället, men den typen av tjänster är svåra att lägga på CV:n.

Kvinna i röd blus pekar på fönster.
Cecilia Åkerlund-Biström anlitar ungdomarna för att tvätta också hennes fönster. Kvinna i röd blus pekar på fönster. Bild: Nicole Hjelt / Yle kvinna,fönster,Sjundeå,Pekar,Cecilia Åkerlund-Biström

Tanken med Cleo är att ungdomarna med motsvarande arbetsuppgifter får ett arbetskontrakt och intyg i handen som de kan visa upp för framtida arbetsgivare.

- Vi lägger ut annonser på webben och ungdomarna ansöker om jobb hos oss. Sedan kallar vi de allra flesta till intervju för att de ska få den erfarenheten, förklarar Åkerlund-Biström.

Konceptet har visat sig vara fungerande och såväl ungdomar som kunder har varit nöjda. Innan ansökningstiden gick ut i år kom det redan förfrågningar av kunder, berättar Åkerlund-Biström.

Och det finns alltid utrymme för ännu fler kunder, understryker hon.

- Det är många fler som söker jobb än vad vi kan anställa. Ju fler som köper tjänster, desto fler ungdomar har vi möjlighet att sysselsätta.

Eftermiddagen på stranden

Hittills har Åkerlund-Biström och dottern kunnat sysselsätta fem personer per år. Det allra första året anlitade de dessutom en ungdom för att göra företagets webbplats och bygga upp marknadsföringsmaterial och varumärke.

- Jag är en av Cleos största kunder. Jag betalar samma taxa som alla andra och de sköter många av mina gårdssysslor, berättar Åkerlund-Biström.

Arbetsdagarna kan också anpassas efter till exempel väder.

- Förra sommaren när det var som hetast så såg vi till att arbeta på förmiddagen så att de kunde åka till stranden på eftermiddagen, det verkade uppskattas.

Åkerlund-Biström kan dessutom skryta med att ha Sjundeås renaste fönster eftersom ungdomarna alltid får öva på hennes fönster innan de tvättar hos en kund.

- Det är så att jag ser att de klarar av det, förklarar Åkerlund-Biström.

Läxhjälp och hundvakt

Cleo skiljer sig från andra arbetsplatser i den mån att det inte går att förutspå hur mycket jobb som finns att erbjuda innan säsongen sätter igång.

- Vi gör från början klart att det är enligt behov, det handlar om hur mycket beställningar vi får, förklarar hon.

bostonin terrieri
Ungdomarna har bland annat tagit hand om djur. bostonin terrieri Bild: AOP bostonterrier,hund,sällskapsdjur

Det har ändå ramlat in en hel del beställningar, Främst handlar det om trädgårdsarbete och fönstertvätt.

Andra uppgifter som ungdomarna har ägnat sig åt är att måla husväggar, bryggor och staket. Även mattvätt och städning har funnits på agendan.

- Så har de tagit hand om husdjur då ägarna varit bortresta, hjälpt med läxläsning och jobbat i köket under studentfester, räknar Åkerlund-Biström upp.

En del arbetserbjudande har de ändå varit tvungna att avböja på grund av att de varit för farliga.

- Till exempel att klättra upp på tak och rensa rännor har vi fått tacka nej till på grund av arbetsskyddsregler.

En hel del att ta reda på

Ifall någon annan är intresserad av att starta en liknande verksamhet meddelar Åkerlund-Biström att hon gladeligen ställer upp med råd och tips.

Det är en hel del man måste ta reda på, säger hon, så som regler kring arbetsskydd och olika avtal.

Åkerlund-Biström har ingen tidigare erfarenhet av att driva ett företag, men intresset för siffror har hjälpt.

- Jag gör all bokföring, fakturering och bokslut och sådant själv som hobby. I egenskap av matematiknörd så tycker jag om det.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland