Hoppa till huvudinnehåll

SFP fick som de ville: Får flytta in i riksdagsmitten

Anna-Maja Henriksson under valkvällen 2019.
Anna-Maja Henriksson under valkvällen 2019. Anna-Maja Henriksson under valkvällen 2019. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Riksdagsvalet i Finland 2019

Svenska folkpartiet flyttar in i mitten i riksdagen, från sin tidigare plats längst ute till höger. Sannfinländarna som i stället får flytta ut på högerkanten är missnöjda och antyder att det handlar om mobbning.

Svenska folkpartiet får efter en lång kamp byta plats i riksdagens plenisal.

- Det här har ett symbolvärde. När till exempel riksdagen har besökare måste man alltid förklara varför vi sitter längst ut till höger. När nu alla andra grupper placeras utgående ifrån var de finns på den politiska kartan så tycker vi att det ska gälla också oss, säger riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist (SPF).

Orsaken till att SFP suttit ute på högerkanten är historiska och praktiska. Tidigare satt nämligen tolkarna där.

- Åtminstone under min tid, under de tolv senaste åren har det inte funnits ett sådant behov, säger Blomqvist.

Sannfinländarna är missnöjda

Den nya sittordningen motsvarar sittordningen i EU-parlamentet och Nordiska rådet. Nu sitter Vänsterförbundet längst till vänster, sedan kommer SDP, De gröna, Centern, SFP, Kristdemokraterna, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

- Vi är inte enliga men den här modellen stöds av en mycket bred majoritet av riksdagsgrupperna, sa ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman.

Riksdagens talmanskonferens och plenum ska godkänna sittordningen på fredag. Det är bara Sannfinländarna som motsätter sig den.

- Att vi sitter på högerkanten är inte befogat ur ekonomisk-politisk synvinkel och det verkar inte befogat när man studerar den konservativ-libera axeln heller, säger riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio (Sannf).

Tavio antyder att han anser den nya sittordningen vara ren och skär mobbning.

- Vad skulle men kalla det i skolan om resten av eleverna bestämmer att en elev ska sitta ensam i hörnet?

Artikeln uppdaterad 2.5 kl. 15.16 med politiska kommentarer.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes