Hoppa till huvudinnehåll

Sydafrikanska förbundet kan överklaga Semenya-domen – jämför beslutet med apartheid

Caster Semenya ser fundersam ut
Caster Semenya. Caster Semenya ser fundersam ut Bild: AFP / Lehtikuva friidrott,Caster Semenya

Det sydafrikanska friidrottsförbundet öppnar för att överklaga skiljedomstolen Cas beslut om att kvinnor, som Caster Semenya, måste ta mediciner för att sänka sina testosteronnivåer. Vi är chockade över att Cas kan stödja diskriminering, skriver förbundet.

Medeldistanslöparen Caster Semenya och det sydafrikanska förbundet förlorade i går sin överklagan i idrottens skiljedomstol Cas.

Skiljedomstolen valde att gå på IAAF:s linje vilket gör att hyperandrogena kvinnor måste medicinera ner sina nivåer av testosteron för att få tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1609 meter).

– Vi är chockade över att Cas kan stödja diskriminering utan att blinka, skriver det sydafrikanska friidrottsförbundet Asa på sin webbplats.

Asa öppnar för att överklaga beslutet den schweiziska civila högsta domstolen. Man har 30 dagar på sig att lämna in en överklagan till domstolen som är den sista instansen där domen kan behandlas.

Asa jämför också Caster Semenyas dom med apartheidlagarna som fanns i Sydafrika från 1948 till 1994 och tillät diskriminering utgående från hudfärg.

– Diskriminering är välbekant i Sydafrika och Cas har nu rivit upp såren från apartheid, ett system av diskriminering som fördömdes av hela världen som ett brott mot mänskligheten. Vi anser att beslutet är skamligt, skriver förbundet.

Läs mera:

Caster Semenya förlorade i idrottens skiljedomstol – måste sänka sina testosteronnivåer för att få tävla i framtiden

Medeldistanslöparen Caster Semenya förlorade i idrottens skiljedomstol (CAS). Den sydafrikanska löparstjärnan måste i framtiden ta mediciner för att sänka sina testosteronnivåer, annars får hon inte delta i tävlingar.

Läs mera:

Finländsk IAAF-styrelsemedlem nöjd över CAS beslut i fallet Semenya – vill införa testosterongränser åt damidrottare på bredare front: “Logiken säger att höga testosteronnivåer gynnar en i alla grenar”

Internationella friidrottsförbundets styrelsemedlem Antti Pihlakoski är belåten över CAS beslut att förkasta medeldistanslöparen Caster Semenyas klagan över IAAF:s testosterongränser till damidrottare.