Hoppa till huvudinnehåll

Trondheim saknar motkandidater – skid-VM 2025 går till Norge

Vy över skidstadion i Trondheim kvällstid
Skidstadion i Trondheim ska renoveras till VM 2025. Vy över skidstadion i Trondheim kvällstid Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press längdskidåkning,Trondheim

Den första maj gick ansökningstiden ut för skid-VM 2025. Endast en stad valde att söka mästerskapet, Trondheim i Norge. Vi kan glädjas över en folkfest i Trondheim 2025, säger det norska skidförbundets chef Erik Røste.

Trondheim sökte skid-VM för både 2021 och 2023 men fick nobben. I stället är det Oberstdorf och Planica som får ordna de två kommande världsmästerskapen men 2025 blir det Norges tur.

Internationella skidförbundet Fis har i dag bekräftat att Trondheim är enda sökande och därmed är det i princip klart att staden får ordna VM om sex år.

– Det här är ett bevis på att den internationella skidfamiljen är enig om att Norge och Trondheim ska arrangera VM.

– Nu ska skidförbundet tillsammans med Trondheims kommun och skidsporten i Trøndelag leverera en god ansökan som uppfyller de kriterier som Fis ställer på en VM-arrangör, säger det norska skidförbundets chef Erik Røste enligt NRK.

Trondheim har arrangerat skid-VM en gång tidigare, 1997. Senast VM gick i Norge var 2011, då på Holmenkollen. Arrangörsorten för VM 2025 kommer utses nästa år.

– Valet av arrangörsort kommer formellt att ske under kongressen nästa år men vi kan redan nu glädjas över en folkfest i Trondheim 2025, säger Røste.

Skidstadion i Trondheim kommer att byggas om till VM 2025 och priset väntas landa på 1,25 miljarder norska kronor.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport