Hoppa till huvudinnehåll

Barnen i Yttermark skola sprang Skolloppet i isande kallt väder

Isande kall vind och mulet hindrade inte barnen i Yttermark skola att springa Skolloppet. Barn springer för barn var devisen, och pengarna går till Aamu Säätiö.

Väderförutsättningarna kunde varit bättre. Mycket bättre. Men sura miner fanns det ändå inga när Yttermark skola på fredagsmorgonen sprang Skolloppet.

Loppet heter Team Rynkeby God morgon skolloppet och över 900 skolor i Norden deltar för att samla in pengar till Aamu Säätiö.

Eleverna har fått söka sponsorer som betalar en viss summa på sprunget varv eller kilometer. Pengarna går sedan oavkortat till Aamu Säätiö.

– Det behöver inte vara stora summor. Tillsammans kan vi hjälpa, säger Heidi Martens som är speciallärare på Yttermark skola.

Viktig sak

Inför loppet har man på skolan pratat om vad det handlar om.

– Jag tror att eleverna har tyckt att det är en jätteviktig sak. Vi har pratat om cancer och andra sjukdomar och det att vi kan hjälpa till genom att kämpa tillsammans, säger Martens.

Innan loppet är det uppvärmning och sedan är det dags för start.

– Barn springer för barn, ropas det ut, och sedan är eleverna på väg, var och en i sin egen takt.

De springer i en halvtimme, just så många varv de orkar. Efteråt tar man igen sig med varsitt juicepaket.

– Jag rekommenderar verkligen andra skolor att komma med, det har inte varit mycket extrajobb, säger Martens.

Personligt lopp

Heidi Martens står under loppet och hjälper till att räkna elevernas alla varv. Det är kallt i blåsten. Ovanpå sina varma kläder har hon en gul väst från Team Rynkeby God morgon.

Två kvinnor i gula västar utanpå sina vanliga kläder, barn i bakgrunden.
Heidi Martens Två kvinnor i gula västar utanpå sina vanliga kläder, barn i bakgrunden. Bild: Elin Willows Österbotten,skolloppet

På framsidan av den finns en bild på hennes lillebror, Ville. Ville var en av dem som inte blev frisk från sin cancer.

– Han är ju en påminnelse om att det är viktigt att bidra. Det är endast genom forskning vi kan bekämpa barncancer, och dit behövs pengar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten