Hoppa till huvudinnehåll

Beslutet om sittordningen i plenum sköts upp - Skrattretande, tycker Risikko

Paula Risikko klädd i en randig blus.
Paula Risikko klädd i en randig blus. Bild: Lehtikuva Paula Risikko,Samlingspartiet

Riksdagen skjuter upp beslutet om sittordningen i plenum. Riksdagen samlades till plenum klockan 13 i dag och skulle bekräfta den nya sittordningen men talmanskonferensen väljer att bordlägga beslutet till nästa tisdag. Plenum var över på några minuter.

Beslutet handlar om att Sannfinländarna flyttas till den högra kanten i riksdagens plenum, trots att de motsätter sig det. SFP flyttar från högerkanten in i mitten. Den nya sittordningen följer samma princip som i Europaparlamentet.

Enligt riksdagens vice talman Paula Risikko (Saml) ser diskussionen om sittordningen ut att bli större än förväntat och därför har man beslutat att, riksdagsgruppernas ordförande emellan, diskutera ärendet igen på tisdag.

Risikko menar att man ännu försöker komma fram till en bra lösning, men att sittordningen ändras så som planerat ifall man inte når samförstånd.

– Personligen tycker jag att vi inte borde strida om sådana här saker här i huset, vi har större saker att diskutera. Diskussionen om sittordningen är skrattretande, säger Risikko.

Tidigare har SFP haft platsen längst till höger. Det här eftersom tolkarna tidigare satt i närheten. Efter införandet av audiotolkning finns inte längre behovet att sitta där, och SFP har bett att få flytta in i mitten av plenisalen.

Läs mera:

SFP fick som de ville: Får flytta in i riksdagsmitten

Svenska folkpartiet flyttar in i mitten i riksdagen, från sin tidigare plats längst ute till höger. Sannfinländarna som i stället får flytta ut på högerkanten är missnöjda och antyder att det handlar om mobbning.