Hoppa till huvudinnehåll

Cyklonen Fani har nått land i östra Indien - över en miljon människor har evakuerats

Ännu under natten till fredagen väntade en del människor på att skjutsas bort från staden Puri, i Odisha.
Ännu under natten till fredagen väntade en del människor på att skjutsas bort från staden Puri, i Odisha. Ännu under natten till fredagen väntade en del människor på att skjutsas bort från staden Puri, i Odisha. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,cyklon

Cyklonen Fani har under morgonen dragit in över delstaten Odisha i östra Indien med vindstyrkor på runt 50 meter per sekund. Risken finns för flera meter höga svallvågor och över en miljon människor har lämnat sina hem och sökt skydd för monsterstormen.

Cyklonen Fani drog in över kusten i delstaten Odisha mellan klockan åtta och tio på fredag morgon, lokal tid. Indiens meteorologiska institut rapporterar om stormens framfart på Twitter.

Enligt meteorologiska institutet kan vindarna bli ännu starkare än 50 meter per sekund. Svallvågorna i cyklonens spår är extra farliga.

På sociala medier sprids videor som visar hur träd rycks upp, kiosker och bråte flyger med vinden i bland annat Puri, en populär turist- och pilgrimsort i delstaten Odisha (f.d. Orissa).

Det rapporteras redan om omfattande strömavbrott och slut på vattentillförseln i stora delar av Odisha.

Myndigheterna i Odisha har evakuerat över en miljon människor från områden närmast kusten. Man har inrättat ungefär 3 000 härbärgen i skolor och offentliga byggnader.

År 1999 drabbades delstaten hårt av en cyklon som krävde ungefär 10 000 människoliv. Efter det har katastrofberedskapen i Odisha byggts upp.

År 2013 genomfördes en evakuering av samma storleksklass som den nu aktuella evakueringen och den tros ha räddat tusentals liv.

Fiskarfamiljer som på torsdagen sökt skydd i en skola i Konark, i Puri.
Fiskarfamiljer som på torsdagen sökt skydd i en skola i Konark, i Puri. Fiskarfamiljer som på torsdagen sökt skydd i en skola i Konark, i Puri. Bild: EPA-EFE/STR Indien,cyklon

Cyklonen Fani beskrivs som ovanligt stark för den här årstiden, före sommarens monsunregn.

Cyklonen väntas dra vidare norrut idag tills den når Bangladesh.

Källor: AFP, Reuters, Yle