Hoppa till huvudinnehåll

Damspelare bojkottar nästa säsong – förutsättningarna är för dåliga

Tre damspelare i kanadensiska ligan CWHL.
Den kanadensiska ligan CWHL lägger ner sin verksamhet. Tre damspelare i kanadensiska ligan CWHL. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press ishockey,Canadian Women's Hockey League

Ingen sjukförsäkring och låga löner. Nu har över 200 kvinnliga ishockeyspelare i Nordamerika fått nog. De tänker inte spela nästa säsong om inte förutsättningarna blir bättre.

För en dryg månad sedan blev det klart att den kanadensiska ishockeyligan CWHL, där bland annat Noora Räty och Venla Hovi spelat, lägger ner sin verksamhet efter den här säsongen.

Kvar som enda proffsliga för damer i Nordamerika finns nästa säsong bara NWHL som just nu endast består av fem lag.

Det har lett till att över 200 spelare valt att protestera. Spelarna kommer att bojkotta nästa säsong om man inte får bättre förutsättningar.

– Som situationen ser ut nu kan vi inte leva på det. Utan sjukförsäkring och löner som är så låga som 2000 dollar per säsong leder till att spelare inte kan träna och förbereda sig tillräckligt för den här högsta nivån.

– Vi kommer inte att spela i någon professionell liga i Nordamerika nästa säsong innan vi får de resurser som professionell ishockey kräver och förtjänar, skriver spelarna i ett gemensamt uttalande.

Med protesten vill spelarna försöka få NHL att öppna ögonen och starta en egen liga för kvinnor. NHL har tidigare stött CWHL och NWHL med 50 000 dollar var varje säsong.

– Det är dags för en långvarig och livskraftig professionell liga, skriver spelarna.

Enligt TSN har ett stort antal spelare från NWHL ställt sig bakom uttalandet.

Hoppa över Twitterpostning

Läs mera:

"Ingalunda slutet för professionell damishockey" – CWHL:s nedläggningsbesked öppnar för ett samarbete mellan NHL och NWHL

Så som det ser ut nu kommer det endast att finnas en proffsliga för damer i Nordamerika nästa säsong. Den kanadensiska ligan, CWHL, meddelade på söndagskvällen att de lägger ner verksamheten. Nu kan det istället bli aktuellt med ett samarbete mellan NHL och NWHL.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport