Hoppa till huvudinnehåll

”De får lov att tänka om” – skärgårdsbor hoppas kunna övertala Posten att slopa försämringen av postutdelningen

Postlåderad med Rosala hamn i bakgrunden.
Rosala hamn. Postlåderad med Rosala hamn i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle Rosala,hamnar,Åboland,postlådor

Obegripligt och oacceptabelt. Det är den allmänna reaktionen på Postens besked att från sommaren endast dela ut post en gång i veckan på vissa håll i den åboländska skärgården - ett beslut, som lokalpolitiker i Kimitoön vill få en ändring på.

På valborgsmässoafton kom Posten med ett tråkigt besked för invånarna i bland andra Korpoström, Utö, Iniö, Hitis, Rosala och Högsåra.

Från och med juni ska posten där delas ut endast en gång i veckan.

Beslutet möjliggörs av en ändring i postlagen, som godkändes av riksdagen 2017. I den nya lagen står det att det kan få finnas 1 000 hushåll som får sin post utdelad endast en gång per vecka.

- Orsakerna bakom det här beslutet är naturligtvis ekonomiska, berättar Postens områdeschef i Egentliga Finland, Hannu Riihimäki, för Yle Åboland.

- Vi fungerar ändå som bolag på marknadens villkor och har en press på oss att minska på utgifterna som uppstår i samband med postutdelningen. Måste man ta en färja eller två för att ta sig dit posten ska med den här volymen så är det väldigt dyrt, fortsätter han.

Kostnaderna för att dela ut ett kort eller ett brev till ytterskärgården kan uppgå till hundratals euro.

650 hushåll drabbas

I nuläget är det ungefär 650 hushåll som drabbas av försämringen. Riihimäki kan inte gå in på exakta siffror på hur mycket post det delas ut till hushållen, men säger att antalet minskar med något kring 20 procent per år.

- En uppskattning skulle vara 20-30 brev och vykort av privatpersoner per hushåll årligen. Det är dessutom en uppskattning i det högsta laget, säger han.

Postutdelning i skärgården
Postutdelning i skärgården. Postutdelning i skärgården Bild: YLE/Linus Hoffman ossian granit

Kundresponsen har, förståeligt nog enligt Riihimäki, varit så gott som enbart negativ.

- Människor är oroade och har velat höra mera om vad som kommer att hända nu. Vi har också blivit inbjudna till olika skärgårdsnämnders möten, vilka vi kommer att delta i, berättar han.

"Mycket illa" – framför allt paketen oroar

Det är Kimitoöns skärgårdsnämnd och Hitistinget som har bjudit in Posten till sitt möte den 15 maj. Det bekräftar företagaren och kommunalpolitikern Daniel Wilson (SFP).

Rosalabon Wilson är själv en av dem som berörs av förändringen.

- Nog är det ju mycket illa. Det handlar ju om en bastjänst som vi absolut behöver. Att få posten bara en dag i veckan är helt obegripligt. Det kommer ju mer och mer paketförsändelser i och med att näthandeln blir vanligare, säger Wilson.

Postanställd plockar in paket i paketautomater.
Postens paketautomat. Postanställd plockar in paket i paketautomater. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen företag,automation,Paket,Posti (Estland),Posti (grund i Finland),paketautomat

Från Postens sida säger också Riihimäki att det är paketen som människor i allmänhet varit mest oroade över.

- Förhoppningsvis har man möjlighet att styra paketen till fastlandet och sedan plocka upp dem då man annars också rör sig där. Man får ju ändå beställa paket till vilken paketautomat som helst, säger Riihimäki.

Wilson köper inte argumentet.

- Vi måste få vår post på jämlika villkor som alla andra i det här landet, säger han.

"Beslutet ligger på svag grund"

Enligt Wilson kommer man på mötet om knappt två veckor att försöka få Posten att ändra på sitt beslut.

- Det här är ett väldigt förhastat beslut. För det första är vi ju mycket besvikna över att Posten så här medvetet har lobbat och arbetat för att försämra vår postservice. De fick igenom en lagförändring för att uttryckligen kunna försämra servicen här ute i skärgården. Det här är helt bakvänt, säger han.

Enligt Wilson handlar det hela i praktiken om hur man tolkar den nya postlagen och mer specifikt definitionen på att ett visst område är ”svårtillgängligt”. Wilson köper nämligen inte Postens motivering som så gott som enbart handlar om ekonomi.

- Man jämför skärgården med en ödemark. Så är det ju verkligen inte. Vi kommer att föra fram att det här är helt oacceptabelt. Inte kan vi ha det på det här viset. De får lov att tänka om, säger han bestämt.

daniel Wilson
Daniel Wilson. daniel Wilson Bild: Yle/Monica Forssell person,daniel wilson

Hur sannolikt tror ni att det är att ni lyckas övertala dem att ändra på sitt beslut?

- Jag tror att det är sannolikt eftersom det verkar som om hela deras beslut ligger på en svag grund.

Men frågar man Hannu Riihimäki kan Posten tvärtom utvidga antalet orter som i framtiden får post endast en gång i veckan.

- Vi har också i framtiden ett behov att minska på utgifterna, så planeringsarbetet fortsätter. Det gäller inte bara skärgården utan andra områden också, säger han.

Läs mera:

Försämring i postutdelningen i Åbolands skärgård - posten delas ut endast en gång i veckan från och med i sommar

Posten försämrar sina tjänster i Åbolands skärgård. I fortsättningen kommer posten att delas ut en gång i veckan bland annat till Korpoström, Iniö och Hitis och Rosala.