Hoppa till huvudinnehåll

Kalla fingrar och hala vägar - köldrekord för majmånad slogs i dag på flera håll i landet

3.5.2019 långtradare i dike på grund av halt före.
Den här långtradaren landade i diket i Karvio i Södra Savolax på fredagen. 3.5.2019 långtradare i dike på grund av halt före. Bild: Ari Haimakainen / Yle långtradare

Det ruskiga och kalla vädret håller i sig och fortsätter under veckoslutet. Kylan är ändå inte här för att stanna, redan nästa vecka stiger temperaturen till över tio plusgrader.

På fredagen sjönk temperaturen till rekordlåg nivå. Dagens högsta temperatur ser ut att bli den lägsta uppmätta någonsin vid tjugo av Meteorologiska institutets mätstationer i landets mellersta delar.

Meteorologen Heikki Sinisalo säger att det är exceptionellt med så här kallt väder i Finland i början av maj. I dag var vädret 5-10 grader kallare än normalt.

Meteorologiska institutet har samlat in temperaturdata i över 100 år.

– I maj är det normalt nästan tio grader varmt, säger Sinisalo.

Temperaturen låg på minus från landskapen Södra Österbotten till Södra Savolax, och från Norra Österbotten till Kajanaland. Området syns på den här kartan som Meteorologiska institutet har publicerat på Twitter.

Eftermiddagens lägsta temperatur uppmättes i Vieremä i landskapet Norra Savolax. Mätaren visade -2,1 grader.

På flera håll i landet har det också snöat, säger Yles meteorolog Joonas Koskela. Det snöade som mest i Kajanaland, hela 15 centimeter under ett dygn. I Valtimo i Norra Karelen snöade det 13 centimeter och Norra Österbotten 10 centimeter. I Österbotten har det också snöat flera centimeter.

Årets vårväder har varit ombytligt, i april var vädret rekordvarmt och det var också ganska torrt.

Ruskigt väder under veckoslutet

Enligt Koskela kommer det att fortsätta snöa under kvällen och natten i landets mellersta del. Snöfallet avtar under natten i Österbotten. I natt fryser det till i hela landet.

På lördag morgon kan det snöa något i landets mellersta och östliga delar. På dagen kan det förekomma regnskurar i hela landet.

Från och med i morgon blir det ändå vädret sakta varmare, även om nätterna fortfarande är kyliga. I söder kan temperaturen stiga till fem grader. Det gäller ändå att släpa med sig paraplyet ifall man ska ut på stan under veckoslutet - det utlovas slask och regn på många håll i landet.

En man sopar en bilruta ren från snö i maj
En man sopar en bilruta i maj 2019. En man sopar en bilruta ren från snö i maj Bild: Lehtikuva kyla,Blackberry winter,vår,maj,Vinterväder

På måndag åtgår vädret till normala majtemperaturer. Då väntas kvicksilvret stiga till övre 10 grader i landets södra och mellersta delar.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Ei ihme, että paleltaa! Toukokuun kylmyysennätys meni rikki monessa paikassa – kesän kynnyksellä pakkanen puri ja lunta tuprusi av Annika Martikainen.

Läs också