Hoppa till huvudinnehåll

Många nya knep att hålla skärgården ren - visst vill du hjälpa till?

en sopuppsamlingsbåt
Den nya skräpuppsamlingsbåten Roskaroope. en sopuppsamlingsbåt Bild: Aija Kaski Håll skärgården ren,avfallshantering

En båtbottentvättmaskin är det nyaste som organisationen Håll Skärgården Ren rf kan presentera den här sommaren. En skräpuppsamlingsbåt som går med el är en annan. Organisationen jobbar aktivt på att hålla vår värdefulla skärgård så ren som möjligt.

Förutom allt synligt skräp som syns i vattnen och längs stränderna, borde gifterna också fås bort. En bov i våra havs- och sjöområden är giftfärgerna som de flesta båtägare stryker på sina båtbotten.

Avsikten med giftfärgen är att förhindra att snäckor, alger och annan växtlighet fastnar på båtbottnen. Ett alternativ till giftärgen är att tvätta bottnen, men det upplever många som arbetsdrygt.

Tvättmaskin på prov i Hangö

Håll Skärgården Ren rf har i år installerat en lösning på problemet i Östra hamnen i Hangö: en båtbottentvätt som tvättar rent segelbåtar och motorbåtar på 20 minuter!

Den påminner om en biltvätt med roterande borstar. Båten körs in i tvätten och allt som lossnar från båttbottnen samlas upp i ett nät.

Maskinen testas i Hangö under två sommarsäsonger och på basen av responsen man får, funderas det vidare på att skaffa fler liknande anläggningar längs kusten.

Generalsekreterare Aija Kaski från Håll skärgården ren
Generalsekreterare Aija Kaski Generalsekreterare Aija Kaski från Håll skärgården ren Bild: Håll skärgården ren Skärgård,aija kaski

Vi kan alla hjälpas åt att städa upp stränderna

Snygg beach är ett projekt som organisationen haft med i sin verksamhet i flera år och populariteten växer ständigt, berättar Aija Kaski som är generalsekreterare på Håll Skärgården Ren rf.

- Vi har märkt att Snygg beach aktiverar fler och fler människor för varje år som går. Den brukar också fungera som en ögonöppnare för dem som är med då de upptäcker hur mycket skräp som hittas på våra stränder.

Jenny Gustavsson hittar plastskräp på Runsalastranden i Åbo
Strandstädning på Runsala i Åbo Jenny Gustavsson hittar plastskräp på Runsalastranden i Åbo Bild: Yle/Marie Söderman jenny gustavsson

Snygg Beach är en kampanj för städning av stränderna. Vem som helst kan delta i kampanjen genom att ordna eget strandstädningstalko på en valfri strand. Stranden kan till exempel vara en strand i den egna närmiljön, som behöver städas.

Oberoende om talkona är små eller stora, får man gärna berätta om vad man plockat och räkna upp mängden via webbsidan för Snygg beach.

Ny skräpuppsamlingsbåt går med el

Roskaroope heter den nya skräpuppsamlingsbåten som sjösattes för någon vecka sedan. Den går helt och hållet på el och på däcket finns dessutom solpaneler som ger båten tilläggsenergi.

Med båten har man för avsikt att under sommaren samla upp skräp som flyter i vattnet - allt från tobaksfimpar till flaskor och plastkassar.

- Avsikten är också att väcka tankar närmast hos sommarfestgänget att det inte skräpar ner, säger Kaski.

Hon tilägger att båtfolket i allmänhet förstår att man inte ska skräpa ner i skärgården men människor som bor och lever i tätortena anser av någon anledning inte att det är så viktigt.

Plastkasse vid Themsen London.
Plastkasse vid Themsen London. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press plastkassar,plastpåsar,plastkasse,plastavfall,Themsen,miljöförstöring

Plaståtervinning på kommande

Återvinning av plast är något som är på mångas läppar just nu, och flera husbolag har skaffat insamlingskärl för förpackningsplats till bolagens skräpinsamling. Också Håll Skärgården Ren rf är positivt inställd till plastinsamling, men det hela har sina utmaningar.

- Många båtägare menar att de inte har utrymme i båten att sortera sitt avfall, men jag anser att det är en prioriteringsfråga, funderar Kaski.

Tillsvidare finns uppsamlingskärl för förpackningsplast bara på få ställen i skärgården men arbetet är igång för att utöka antalet.

Minneslista för dig som rör dig i skärgården

 • Om du har en båt, töm ALLTID septitanken i en tömningsstation
 • När du diskar i båten använd havsvänligt diskmedel
 • Om du tvättar dig i havet, använd havsvänlig tvål och schampo
 • Sortera ditt avfall och kompostera mera
 • Om du ser skräp på stranden kunde det ju vara du som plockar upp det även om det inte är ditt

Du kan stöda verksamheten ekonomiskt

Betala in på konto FI34 4055 0012 1145 63
Om du vill styra din donation till ett specifikt vattenområde kan du använda nedanstående referensnummer för respektive område. Om du inte vill styra donationen till något specifikt område, skriv då donation i meddelandefältet.

 • 1009 - Skärgårdshavet
 • 2008 - Bottniska viken
 • 3007 - Östra Finska viken
 • 4006 - Birkaland
 • 5005 - Päijänne
 • 6004 - Saimen
 • 123 - Fartygsanskaffning
 • Donera via sms:
  Du kan donera 1, 5, 10, 20, 30 eller 40 euro via sms, exempelvis genom att sända ett sms med texten: ” 20E PSSRY” till numret 16588.

  Jubileumsår för att organiserat hålla rent i vår skärgård

  Organisationen Håll Skärgården Ren rf har i år jubileumsår: det är 50 år sedan verksamheten startade.

  Föreningen grundades av tre individer som vaknade till att det fanns skräp i skärgården och det började med att man satte ut soptunnor på öar där båtfolket tog iland.

  Under det första året fanns ett par tunnor och snart fanns det ett tjugotal tunnor och småningom spreds verksamheten till Österbotten.

  Allt som allt underhåller Håll Skärgården Ren rf redan omkring 200 sopstationer och vid varje sopstation finns 1-4 toaletter. Organisationen äger ett trettiotal sugtömningsstationer för båttoaletter och sköter dessutom betydligt fler än så.

  Insamlingen startar fredag 3.5.2019 och pågår fram till slutet av juni.

  Rödmålat utedass i skärgården
  Rödmålat utedass i skärgården Bild: Håll skärgården ren torrtoaletter,Skärgård (musikstycke),utedass

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje