Hoppa till huvudinnehåll

Nu är Citymarket i Kuppis alltid öppet - delade känslor kring att man kan handla klockan 03.00 på julafton

Citymarket i Kuppis fotad utifrån.
Citymarket i Kuppis fotad utifrån. Bild: Amanda Vikman/Yle K-Citymarket,k-citymarket kupittaa

Från fredagen den 3 maj blir Citymarket i Kuppis Åbos första stormarket som håller öppet dygnet runt under årets alla dagar. Enligt köpmannen har de ungas köpvanor ändrat, men facket och kunder är skeptiska.

- Vi märker att de unga inte är lika bundna vid tiderna som tidigare. Dessutom har vi många sjukhus i närheten med nattpersonal som vi tror kan dra nytta av att affären även har öppet på nätterna, säger köpman Hannu Aaltonen.

Hannu Aaltonen iförd vit skjorta och svart förkläde inne i matbutiken, mathyllor syns i bakgrunden.
Hannu Aaltonen säger att det finns andra fördelar med nattöppet än att försäljningen skulle vara stor. Hannu Aaltonen iförd vit skjorta och svart förkläde inne i matbutiken, mathyllor syns i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle person,hannu aaltonen

I Helsingfors har han flera stormarknader som håller öppet dygnet runt, och där har resultaten visat att försäljningen ökat kvälls- och nattetid.

- Försäljningen mitt på natten är inte så stor, men sett till hela dygnet har försäljningen ökat vilket också varit ett av målen. Många skiftesarbetare går till exempel inte och sova bums efter arbetet utan de är i gång och går gärna till butiken ända till klockan 12 på natten, säger han.

Även om försäljningen inte är så stor nattetid finns det andra uppgifter som kan skötas då, till exempel att ta emot varuleveranser.

Ett band med matvaror i matbutiken.
Ett band med matvaror i matbutiken. Bild: Amanda Vikman/Yle livsmedelsbutik,mataffär

Genom diskussioner med facket kom man fram till att bemanningen nattetid sköts på frivillig basis. Mängden ansökningar överraskade Aaltonen.

- Jag förväntade mig kanske 15 ansökningar, men det kom in över 250! Det innebär att vi inte behöver tvinga någon personal att ta nattskift, säger han.

"För vissa bra, för andra dåligt"

Åsikterna bland de kunder som handlar i butiken är något tudelade. De flesta Yle Åboland talat med är skeptiska.

En äldre dam säger argt att det handlar om girighet och ingenting annat.

Vissa tycker det är bra för dem som jobbar nattskift.

- För vissa är det bra, för andra dåligt. Jag anser till exempel att första maj borde vara en fredad dag för arbetarna, säger Hannu Jokioinen.

Vad tror du att folk köper mitt i natten?

- Folk finns det ju alla sorter av, vissa kanske behöver handla på natten. Öl kanske, fast det får man ju inte köpa nattetid. Tja, grillmat är väl det jag har behövt mitt i natten, säger Jokioinen.

Hannu Jokioinen, en äldre man med glasögon och grått hår i svart rock.
Hannu Jokioinen frågar sig vad nyttan med nattöppet egentligen är. Hannu Jokioinen, en äldre man med glasögon och grått hår i svart rock. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Hannu Jokioinen
Johanna Hella i butiken.
Johanna Hella tror att affärernas dygnetruntöppet kan vara en dålig idé för familjerna. Johanna Hella i butiken. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Johanna Hella

Johanna Hella är en annan kund i affären och hon förhåller sig främst negativ till de nya öppettiderna.

- Jag tycker synd om personalen. De har ju familj och ett eget liv de också, men om det är på frivillig basis så har jag i sig inget emot det.

Hon jobbar med barn och unga, och ser att de är stressade av att allt är tillgängligt hela tiden.

- Det finns mycket rastlöshet och stress bland unga i och med detta 24/7-samhälle. Familjerna spenderar så lite tid med varandra som det är nu och det märks att barnen saknar vuxet umgänge. Kanske det blir ännu mindre av det om de stora affärerna har öppet hela tiden, funderar hon.

Oroad över söndagsersättningarna

Terja Puotosaari jobbar i citymarket i Kuppis och sitter med i servicefacket PAM:s styrelse. Det första hon tänkte när man började diskutera dygnetruntöppet var att det inte är en bra idé.

- Jag är åtminstone nöjd över att vi kom överens om att nattskiftsarbetarna rekryteras på frivillig basis. Men däremot har man redan nu försökt få igenom att söndag borde räknas som en vanlig dag, men det är ingen vanlig dag för till exempel småbarnsföräldrar, säger Puotosaari.

Tarja Puotsaari i arbetsuniform i citymarket.
Tarja Puotsaari väntar och ser hur det går. Tarja Puotsaari i arbetsuniform i citymarket. Bild: Amanda Vikman/Yle person,tarja puotsaari

- Enda motivet för att jobba nattetid och på helger är lönepåslaget, det kanske finns en risk för att nattskiftet gör att man normaliserar söndagarna och minskar på söndagstillägget, fortsätter hon.

På söndagar förtjänar anställda dubbelt upp, och under nattskiftet som är mellan klockan 00.00 och 06.00 får man knappt sex euro mer i timmen.

Två väktare kommer att patruller nattetid, och huruvida säkerheten för personalen äventyras väntar man med och ser.

- Vi har lite olika åsikter i ledningen, men åtminstone har det inte hänt något i de andra affärerna som är öppna dygnet runt.