Hoppa till huvudinnehåll

"Ordet är fritt" - i Estland har kampen mellan liberaler och högerpopulister om vad pressfrihet är slagit ut i full blom

Kersti Kaljulaid i det estniska parlamentet i en vit tröja med texten Sona on vaba.
Kersti Kaljulaid i det estniska parlamentet i en vit tröja med texten Sona on vaba. Kersti Kaljulaid i det estniska parlamentet i en vit tröja med texten Sona on vaba. Bild: VALDA KALNINA/EPA Kersti Kaljulaid

En bruten handled, en president i snövit tröja och journalister som avgår i protest mot sina chefer - det fria ordet har varit i fokus under det nationalkonservativa partiet Ekres första dagar i Estlands nya regering.

När den nya estniska regeringen svors in i Riigikogu i måndags dök president Kersti Kaljulaid upp i en vit tröja med texten ”Sõna on vaba”, ”Ordet är fritt” skriven med tydliga versaler på bröstet.

Mart Helme står och pratar. Bakom honom skymtar Estlands president i en vit tröja som hon bär i protest mot minskad pressfrihet
Mart Helme är partiledare för det högerpopulistiska Ekre. Mart Helme står och pratar. Bakom honom skymtar Estlands president i en vit tröja som hon bär i protest mot minskad pressfrihet Bild: EPA-EFE Mart Helme,Estland

Det var en protest mot att två framstående journalister på bara några dagar hade avgått från sina respektive jobb på grund av delade meningar med sina chefer.

Den ena, ledarskribenten Vilja Kiisler på tidningen Postimees, avgick efter att chefredaktören Peeter Helme kallade in henne på samtal om en av hennes artiklar om det nationalkonservativa partiet Ekre.

Den andre var frilansjournalisten Ahto Lobjakas, som avgick som programledare i ett radioprogram på rundradiobolagets ERRs radio.

Lobjakas hade bland annat kallat Ekres väljare avskum i en sändning och avgick när radiokanalens chefredaktör bad honom att tona ner sin retorik.

Ekre kräver åtgärder mot kritiska journalister

President Kaljulaids agerande var också en protest mot att den nya finansministern Martin Helme nyligen uppmanade ERR att bestraffa sådana journalister som har uttryckt sig för negativt mot hans parti.

En man står i kostym - i bakgrunden syns Estlands flagga
Finansminister Martin Helme (Ekre). En man står i kostym - i bakgrunden syns Estlands flagga Bild: EPA-EFE Martin Helme,Martin Helme,Estland

Helme, som sitter i ERRs förvaltningsråd, skrev i mars i ett öppet brev till sina kolleger i rådet:

- Finns det några planer på att ta bort sådana anställda som har demonstrerat att de är totalt vinklade och oprofessionella från etern?

Presidenten protesterade också mot att tidningen Postimees för mindre än en månad sedan utnämnde Ekres partiledare Mart Helmes brorson Peeter Helme till chefredaktör. Mart Helme är Martins far.

Den estniska dagstidningen Postimees.
Tidningen Postimees - i övre vänstra hörnet skriver de om Marti Kuusiks rekordkorta tid som minister. Den estniska dagstidningen Postimees. Bild: Gustaf Antell Postimees,Estland,Politik i Estland

Postimees har under det senaste halvåret glidit långt högerut i värdefrågor. Redan i december avgick chefen för tidningens ledarsidor Neeme Korv i protest mot tidningens nya linje.

Kritiken mot att Postimees har glidit högerut i värdefrågor har varit så intensiv att också organisationen Reportrar utan gränser i sin senaste rapport nämnde tidningens nya linje som problematisk.

President Kaljulaid tog genom sitt agerande ledningen för den stora grupp självutnämnda liberaler som oroar sig för vad som ska hända med det fria ordet i Estland med Ekre i regeringen.

- Jag förstår att de är oroliga, säger Dario Cavegn, chef för ERRs engelskspråkiga nyhetsverksamhet. Flera av de nya makthavarna har tydligt sagt att de vill förändra mediernas förutsättningar.

Men, säger Cavegn, det är helt för tidigt att redan nu ställa sig på barrikaderna.

- Hittills har ingen i regeringen tagit ett enda konkret steg för att begränsa det fria ordet. Genom att redan nu agera så starkt sätter den så kallade liberala oppositionen sin trovärdighet på spel.

Jag ser att jag som inrikesminister måste återställa Estlands konstitutionella ordning.― Mart Helme, ny inrikesminister och EKREs ordförande, anklagar medierna för att behandla partiet illa

Också Ekre har under veckan uttryckt oro för det fria ordets ställning. Partiledaren Mart Helme menar att "den djupa staten" utövar makt över medierna, alltså dolda maktgrupper i bakgrunden.

Utrikeshandels- och IT-minister Marti Kuusiks öde lyfts fram som bevis. I förrgår avgick han efter bara en dag på posten.

Kuusik anklagas av flera anonyma personer för att i många år ha misshandlat sin ex-fru grovt. Han avgick efter ett mediedrev som enligt Ekre var politiskt beställt.

Den estniska politikern Marti Kuusik i en ram av blåa ljus.
Marti Kuusik (Ekre). Den estniska politikern Marti Kuusik i en ram av blåa ljus. Bild: imago images / Scanpix/ All Over Press Estland,Marti Kuusik

- Jag ser att jag som inrikesminister måste återställa Estlands konstitutionella ordning, enligt vilken ingen kan hållas skyldig till brott innan det är bevisat i rätten, kommenterade Helme det skedda.

Dario Cavegn tror att Helmes uttalande snarast ändå är retorik.

Ekre kommer att klaga på medierna ända tills vi skriver exakt det de vill läsa. De bryr sig inte det minsta om det fria ordet.― Dario Cavegn, ERR

Så vi har två grupper som står emot varandra med argument om hur det fria ordet är hotat av den andra sidan. Och en chefredaktör med schweiziskt påbrå som är kritisk mot båda sidorna.

- I verkligheten är ordet i Estland fortfarande fritt helt enligt västerländsk liberal modell, anser Cavegn.

Flera andra estniska journalister har också försökt tona ner konflikten.

Samtidigt som Cavegn helt avfärdar Ekres beskyllningar att media styrs av hemliga intressegrupper är han också kritisk mot dem han kallar den självutnämnda liberala oppositionen.

- Den är inte egentligen varken speciellt liberal eller tolerant. De som är allra mest högljudda är Nescafé-liberalerna, snabbliberalerna. De har nu nästan kanoniserat det högerliberala Reformpartiet.

Men han säger att Reformpartiets liberalism har varit en av de mest marknadsliberala i världen i tjugo år. De estniska regeringarna har helt ignorerat den västeuropeiska liberalismens sociala ansvar.

Ett egnahemshus i den estniska staden Rakke.
De estniska nyliberalerna har aldrig lyckats övertyga landsbygden om att just deras värderingar är de bästa. Ett egnahemshus i den estniska staden Rakke. Bild: Gustaf Antell Estland,landsbygdspolitik,Rakke,Lääne-Virumaa

- De estniska liberalerna bryr sig inte om att Estland inte har en medelklass och att andelen fattiga inte har minskat sedan 90-talet. De bryr sig inte om att en stor del av barnen är undernärda och att pensionärerna lever knapert.

Den bild av västerländsk liberalism de estniska "snabbliberalerna" står för är inte trovärdig för majoriteten av esterna.

- Det är svårt att försvara det fria ordet med en så stor blind fläck i självbilden. Som det nu ser ut framstår presidentens agerande för det fria ordets skull väldigt förhastat ut, säger Cavegn.

Läs också