Hoppa till huvudinnehåll

HS: Maarit Feldt-Rantas cancerbehandling är avslutad - har ''kanske bara några månader kvar''

Maarit Feldt-Ranta.
Maarit Feldt-Ranta. Bild: All Over Press/Petteri Paalasmaa Maarit Feldt-Ranta,politiker,sdp

Den före detta riksdagsledamoten berättar för tidningen Helsingin Sanomat (bakom betalmur) att hennes cancerbehandlingar är avslutade och uppger att hon kanske bara har några månader kvar att leva.

I januari meddelade Feldt-Ranta att hon inte ställer upp för omval i riksdagsvalet på grund av magcancer. Hon diagnostiserades med magcancer år 2009 och fick sitt första återfall år 2013.

Vid återfallet år 2013 var hon sjukskriven i nästan ett år.

Feldt-Ranta får nu palliativ vård, genom vilken man dämpar symptom och smärta.

Hon vill inte längre ha cellgifter, trots att de kunde förlänga hennes livstid något, eftersom hon menar att det då blir svårt att njuta av livet.

– Trots att mitt liv nu tar slut, har jag inte en känsla av att jag inte hunnit leva, säger Feldt-Ranta till Helsingin Sanomat i deras månadsbilaga.

Vidare säger Feldt-Ranta att hon varit en god människa som gjort goda saker. Trots svårigheter har hennes liv också varit glatt och ljust. Hon är nöjd att hon varit till samhällelig nytta, säger hon.

- Det är nu som det är, säger hon.

Feldt-Ranta är SDP:s tidigare partisektreterare, långvarig medlem av partistyrelsen och vice-ordförande.

Hon valdes in i riksdagen för första gången år 2007 ur Nylands valkrets.

Källor: Helsingin Sanomat, STT

Sommaren 2018 kunde Yle Vegas lyssnare lära känna Maarit Feldt-Ranta bättre. I sitt sommarprat berättade hon om allt från grundskolan till den finländska offentliga sjukvården som räddat hennes liv två gånger.