Hoppa till huvudinnehåll

41 döda efter att ryskt passagerarplan fattade eld och nödlandade i Moskva – evakuering försvårades då resenärer tog resväskor med sig

41 personer uppges ha dött i en flygolycka på Sjeremetevos flygplats i Moskva på söndagen, rapporterar nyhetsbyrån TASS och Reuters baserat på uppgifter från ryska olycksutredare.

Flygplanet hade nyligen lyft och påbörjat sin färd från Moskva mot Murmansk i nordvästra Ryssland då det tvingades vända om och göra en nödlandning.

Flygrutt för plan som nödlandade i Moskva
Flygrutt för plan som nödlandade i Moskva Bild: Reuters TV flygolyckor,flygplan,kartor,Ryssland,Moskva

Det fanns sammanlagt 73 passagerare och 5 besättningsmedlemmar personer ombord på planet. Av dem överlevde 33 passagerare och 4 besättningsmedlemmar. Den ryska olycksutredaren Svetlana Petrenko säger att två barn finns bland dödsoffren

En besättningsmedlem omkom då han försökte öppna en nödutgång i planets bakre del för att rädda passagerare. Han såg till att passagerarna kunde ta sig ut men lyckades inte rädda sig själv,
rapporterar nyhetsbyrån Tass.

Dramatiska videor visar människor som tar sig ut ur det brinnande planet via en nödutgångs glidbana ner på marken.

Piloten: Blixtnedslag låg bakom olyckan

Flygolyckan orsakades av ett blixnedslag, uppger planets pilot. Piloten säger till ryska medier att man förlorade kontakten med flygledningen och att planets nödsystem automatiskt kopplades på efter blixtnedslaget.

Planet måste återvända till flygplatsen Sjeremetjevo där det började brinna explosionsartat efter nödlandningen.

Det är ändå oklart om Aeroflotplanet träffades direkt av blixten. Piloten bedömer att den explosionsartade branden på landningsbanan orsakades av fulla bränsletankar.

I det meddelade som flygplansbesättningen sände till flygplatsen framgår inte orsaken till nödlandningen. Enligt ryska uppgifter återvände planet "av tekniska skäl".

Brann redan vid landningen?

Enligt de första rapporterna brann planet redan då det landade men enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax fattade planet eld på grund av den mycket skakiga och hårda landningen.

Flygplanet landade med fulla bensintankar eftersom besättningen - efter att ha förlorat kontakten med flygkontrollen på marken - beslöt att det var för farligt att dumpa bensin över Moskva, rapporterar Interfax.

Videor på det brinnande passagerarplanet har spridits på sociala medier. Enligt flera nyhetsbyråer sågs människor hoppa ur det brinnande planet.

Hoppa över Twitterpostning

Planet - som är av modellen Suchoj Superjet - tillhör det ryska flygbolaget Aeroflot och uppges vara byggt år 2017. Planet ska ha genomgått service i april.

Plantypen hyrdes en kort tid av Finnair för några år sedan..

Det är den ryska flygplansindustrins första allvarliga försök till inbrytning på den civila västliga marknaden sedan Sovjetunionens sönderfall.

Ett flygplan brinner på landningsbanan i Moskva, svart rök stiger upp.
Ett flygplan brinner på landningsbanan i Moskva, svart rök stiger upp. Bild: AFP / Lehtikuva flygplan,flygolyckor

Passagerare tog resväskor med sig vid evakueringen

Planet evakuerades på 55 sekunder. Enligt regler bör en evakuering ske på en och en halv minut.

Evakueringen höll tidsramen, men var ändå långsammare än vad den kunde ha varit.

Enligt nyhetsbyrån Interfax tog nämligen en del av resenärerna med sig sina resväskor och därför gick evakueringen inte så snabbt som den kunde ha gått.

Videor från olycksplatsen visar hur människor tar sig ut från planet med väskor i händerna.

Enligt ett ögonvittne var det "ett mirakel" att människor lyckades ta sig ut ur planet.

Det är mörkt ute - flygplanet och räddningstjänsten.
Det är mörkt ute - flygplanet och räddningstjänsten. Bild: AFP / Lehtikuva flygolyckor

Putin sänder sina kondoleanser

Dmitri Peskov, talesperson för Kreml, sade på söndagen att Rysslands president sänder sina kondoleanser till offrens nära och kära.

Hoppa över Twitterpostning

Källa: BBC, TASS, Yle Uutiset, Reuters, AFP, AP

Artikeln uppdaterades under kvällen (5.5). Antalet döda ökade från 13 till 37 klockan 23.52. Artikeln uppdaterades också under morgonen 6.5 med mera information.

Läs också