Hoppa till huvudinnehåll

5 toppgrejer för söndagskvällen: Skolstressen drabbar allt fler gymnasiestuderande, förvärrade marktvister i Brasilien och allt fler finländare har trädgården som hobby

Utmattad kvinna
Utmattad kvinna Bild: Mostphotos kvinna,utmattning,stress,mobiltelefoner,affärsmän,sömn,Trött

Här kommer lite läsning för söndagskvällen.

Sextonåriga Anni går i ett av huvudstadsregionens toppgymnasier. Skolan tar upp nästan all hennes tid, och när hon kommer hem sjunker hon ofta ihop på tambursgolvet för att vila eftersom hon är så trött. Gymnasiestuderande lider av skolstress i allt högre grad och det är främst flickorna som är stressade, visar en granskning som Yle har gjort.

I Brasilien är kampen om marken hård och ful. Efter Svenska Yles granskning i februari har marktvisterna, som Stora Enso är inblandade i, förvärrats ytterligare. Enligt en av bönderna hämnas bolaget nu för att han talat med medierna. När Svenska Yle ber om dokumentation av bägge parter är det bara bonden som visar upp dokumentation på sitt ägande - Stora Enso vill inte visa Yle några papper.

Vi människor gör gärna något konkret och rofyllt på vår fritid. Trädgårdssysslor och småskalig odling är lösningen för många finländare. Intresset för odling växer så det knakar - det krafsas och petas, grävs, släpas och gödslas för närvarande i nästan två miljoner hushåll i Finland. Det här behöver du tänka på när du vårbökar i trädgården!

Finlands snabba återhämtning efter andra världskriget är en framgångssaga. Men vad var det som bidrog till att Finland så snabbt blev en välfärdsstat? Och vad är det som hotar välfärden i dag? Det här är förklaringen till miraklet i Norden - och så här kan vi uppnå tricket i framtiden.

Borde myndigheterna övervaka muslimska bönerum? Frågan har aktualiserats efter händelserna i Uleåborg. I vissa länder följer staten med olika religiösa rörelser - men inte i Finland. "Det är inte en bra idé att övervaka de muslimska samfunden systematiskt, för då pekar man ut dem specifikt", säger Migrationsinstitutets chef.