Hoppa till huvudinnehåll

Ada och Monique startade eget våffelcafé i brist på sommarjobb

Två flickor står bakom en vagn som fungerar som pop-up restaurang.
Ada och Monique Westerberg säljer våfflor i sommar. Två flickor står bakom en vagn som fungerar som pop-up restaurang. Bild: Pia Westerberg Våffla,Ekenäs,småföretagare,Pop-up restauranger,Monique Westerberg

Det kan vara väldigt svårt att få ett sommarjobb. Därför valde tonåringarna Ada och Monique Westerberg att starta egen business i stället för att gå sysslolösa i sommar.

Systrarna Westerberg i Ekenäs har byggt upp ett affärskoncept som går ut på att de säljer våfflor och andra godsaker från en pop-up-cafévagn.

Våffelvagnen har redan varit i bruk två gånger.

13 år gamla Ada Westerberg berättar att hon redan lärt sig allt möjligt som är bra att kunna när man ska sälja saker, till exempel hur man pratar med kunder.

- Vi har nog någon gång gjort lite för mycket ingredienser när vi har försökt sälja men nog har det ändå gått ganska bra.

Ada Westerberg blickar in i kameran.
Ada Westerberg gillar friheten man har när man inte är anställd av någon annan. Ada Westerberg blickar in i kameran. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Våffla,Ekenäs,småföretagare,Pop-up restauranger,Ada Westerberg

Hjälp med att bygga upp verksamheten, så som namn, logotyp och våffelvagn, har systrarna fått av sina föräldrar.

Pia Westerberg berättar att hon och hennes man också hjälper döttrarna med att laga smet och packa. Det här för att flickornas arbetsdagar inte ska bli längre än de sju timmar som de enligt lagen får jobba per dag.

Hon påpekar att det nog är flickorna själva som ska göra det mesta och att de som föräldrar fungerar som hjälp när det behövs.

Ada Westerberg och Pia Westerberg står bredvid varandra och tittar in i kameran.
Ada Westerberg och hennes syster får hjälp av mamma Pia Westerberg. Ada Westerberg och Pia Westerberg står bredvid varandra och tittar in i kameran. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Våffla,Ekenäs,småföretagare,Pop-up restauranger,pia westerberg

När arbetsdagen är över diskuterar familjen vad som gått bra och vad som gått dåligt.

- Den vägen så utvecklas det säkert till en jättebra sysselsättning, säger Pia Westerberg.

Våffelvagnen begränsas av lagen

Ada Westerberg tycker det är friare att sommarjobba på det här sättet än att jobba för något företag. Hon kan till exempel be en kompis komma med och sälja om hon vill.

- På ett vanligt sommarjobb så har man inte lika mycket frihet som här, trots att det finns myndigheter.

Med myndigheter menar Ada Westerberg alla lov som man måste ha om man vill driva caféverksamhet.

För att komma lite lättare undan på tillståndsfronten säljer tjejerna våfflor på tolv evenemang i sommar. Blir det fler än så måste de registrera ett företag, förklarar Pia Westerberg.

Övertäckta bullar

De har varit i kontakt med miljöhälsomyndigheterna för att allt ska gå rätt till.

Instruktionerna från myndighetshåll har lett till vissa ändringar i våffelvagnen, till exempel kan tjejerna inte använda ett våningsfat för bullar eftersom bullarna måste vara övertäckta.

Varje gång de ska sälja våfflor anmäler de också försäljningen till myndigheterna.

I sommar kommer våffelvagnen bland annat att stå parkerad vid gågatan i Ekenäs på onsdagar.

Artikeln bygger på en intervju gjord av Sebastian Dahlström.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland