Hoppa till huvudinnehåll

Bankkort tas i bruk i allt tidigare ålder - när är barn redo att använda kort?

Kontaktlös betalning.
Bankerna har olika åldersgränser för bankkort. Vissa har ingen åldersgräns. Kontaktlös betalning. Bild: Lehtikuva bankkort,betalkort,Kontaktlöst betalkort

Det blir allt vanligare att endast använda bankkort eller betala med mobilen, medan kontanterna håller på att försvinna. Det här betyder att man skaffar bankkort i allt yngre ålder. Men när är ett barn egentligen redo att hantera ett bankkort?

I takt med att vi använder oss allt mindre av kontanter är föräldrar tvungna att fatta ett beslut om när deras barn ska få ett eget bankkort.

- Det är dagens sätt att betala och det är bra att lära barnen det genast, säger Anne-Maria Salonius som är chef för affärsområdet Finland på Ålandsbanken.

På Ålandsbanken har man för tillfället en åldersgräns på 11 år för bankkort.

Anne-Maria Salonius från Ålandsbanken
Anne-Maria Salonius är chef för affärsområdet Finland på Ålandsbanken. Anne-Maria Salonius från Ålandsbanken Bild: Viktor J Fremling Ålandsbanken,bank,anne-maria salonius

Men efterfrågan är stor och planen är att sänka åldersgränsen.

- Vi får mycket frågor om vi kan sänka åldersgränsen.

Åldersgränsen för nätbanken är för närvarande 15 år, men kommer att sänkas till 11 år.

Salonius berättar att en orsak till den stora efterfrågan är att man ofta behöver identifiera sig med nätbankskoder till exempel i samband med ett läkarbesök eller ett ärende på Skatteförvaltningen.

Varierande åldersgränser

Åldersgränserna varierar mellan olika banker. På OP är åldersgränsen för bankkort 10 år. På S-banken och Aktia är åldersgränsen 7 år.

Bankerna Danske Bank, Nordea och Handelsbanken har ingen åldersgräns för bankkort.

- Vi har ingen åldersgräns. Vi tycker att föräldrarna vet bäst när deras barn kan hantera ett kort, säger Hanna Lippu som är produktägare i Handelsbanken.

Hanna Hohteri-Sippel är ansvarig för betalprodukter på Aktia. Hon håller med om att det är föräldrarnas ansvar. Hon lyfter ändå fram att ett barn i dagisåldern oftast inte har behov av att själv använda pengar.

Dessutom måste man kunna hålla reda på sitt kort.

- Många föräldrar börjar ge veckopeng till sina barn när de fyllt sju år. Därför beviljar Aktia bankkort till sjuåringar, säger Hohteri-Sippel.

Hon säger också att när barnet börjar skolan har hen kanske någon erfarenhet av pengar. Till exempel om man fått pengar till julklapp.

Viktigt att tänka på

Hanna Lippu säger att man först och främst ska fundera på att barnet är tillräckligt moget för att hantera bankkortet på ett säkert sätt.

Hon säger också att det är bra att diskutera med barnet om hen tycker att det känns okej att använda ett kort.

- Ju mindre barnet är desto mer konkret ska man vara med och visa hur man använder kortet, säger Lippu.

Hanna Lippu från Handelsbanken
Hanna Lippu är produktägare i Handelsbanken. Hanna Lippu från Handelsbanken Bild: Sofie Gammals/Yle Handelsbanken,bank,Hanna Lippu

Lippu säger att om barnet sköter sina läxor bra, kan ta hand om sin telefon och kan handskas med små pengar så kanske barnet också kan hantera ett bankkort.

Men det varierar väldigt mycket från barn till barn.

- En sexåring kanske kan vara mogen att använda ett bankkort, medan en annan 13-åring inte alls skulle klara det, säger Lippu.

För- och nackdelar med bankkort

Fördelarna med ett bankkort är att barnet alltid har den rätta summan till förfogande och föräldrarna behöver inte tänka på kontanter.

Men risken är alltid att kortet och kortets pinkod hamnar i fel händer.

- Men det spelar ingen roll hur gammal kortanvändaren är. Risken finns alltid, säger Lippu.

Det är ändå extra viktigt att poängtera det för barnet.

Man måste komma ihåg att kortet är nyckeln till pengarna som vi inte ser― Hanna Hohteri-Sippel

Lippu säger att det är viktigt att saldot på kortet är litet och att kortet har säkerhetsgränser, det vill säga att det finns en gräns på hur mycket som kan lyftas och hur mycket som kan betalas med kortet.

- Men det är också bra för oss vuxna att ha, poängterar Lippu.

Hohteri-Sippel poängterar att folk ofta är väldigt noggranna med kontanter, men när man använder kort glömmer man lätt att hålla reda på hur mycket pengar man gör av med.

- Man måste komma ihåg att kortet är nyckeln till pengarna som vi inte ser, säger Hohteri-Sippel.

barn
Bankkort kan vara bra att ha för att köpa mellanmål eller göra några andra små inköp. barn Bild: Nathalie Lindvall barn (familjemedlemmar),jakobstad

Lippu berättar att hon själv har barn som är tio och tolv år. De har bankkort så att de kan köpa resebiljetter eller mellanmål när de har en hobby efter skolan eller andra små inköp.

Lippu tycker att det är viktigt att följa upp inköpen tillsammans med barnen.

- Vi brukar titta på transaktionerna tillsammans. Så att det inte bara är jag som vet vad barnen köper utan också de själva.

Hon tipsar också om att det är bra att prata om pengar i allmänhet. Till exempel hur man tjänar och sparar pengar.

- På det sättet kan barnen lära sig att själva sköta sin ekonomi, säger Lippu.

Artikeln är uppdaterad 6.5.2019 klockan 17:30 då det stod felaktigt att Ålandsbankens åldersgräns för bankkort var 15 år. Det har rättats till 11 år.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP