Hoppa till huvudinnehåll

Filip Riska ratades av Sport, flyttade till Tavastehus och firar nu FM-guld med HPK

Filip Riska har spelat över 600 matcher i ligan.
Filip Riska flyttade till HPK inför säsongen och får nu fira FM-guld. Filip Riska har spelat över 600 matcher i ligan. Filip Riska,HPK,FM-ligan i ishockey

Att Vasa Sport visade Filip Riska dörren under förra säsongen visade sig vara en lyckospark för den Pedersörebördige ishockeyspelaren. På lördagen kunde Riska och hans HPK fira FM-guld efter att ha besegrat Kärpät i den sjunde och avgörande finalmatchen.

Efter en och en halv säsong i Vasa Sport fick Filip Riska inget fortsatt förtroende i klubben och förra sommaren bar flyttlasset iväg till Tavastehus och HPK. Riska skulle ha velat stanna kvar i Vasalaget, men klubben ville inte erbjuda honom ett nytt kontrakt.

Med facit på hand var det en bra utgång. På lördagen fick Riska för tredje gången i karriären fira ett FM-guld.

- Slutet blev det bästa möjliga. Jag har inte något negativt att säga om Vasa Sport, men det blev som det blev, säger Riska.

Vasa sport
Efter en och en halv säsong i Sport, fick han lämna laget. Vasa sport Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Vasa,Vasa Sport,ishockey,Filip Riska

En delorsak till att Riska skulle ha velat stanna kvar i Sport var familjen. När han flyttade till Tavastehus stannade frun och deras tre döttrar i Vasa.

- Jag är så otroligt tacksam att frun ställde upp och gav mig chansen att åka iväg. Det var inte möjligt att vi skulle ha åkt hela familjen. Det har varit mycket resande mellan Tavastehus och Vasa, men tuffast har det nog varit där hemma.

David slog Goljat

Inför säsongen var det ingen som trodde att Tavastehuslaget skulle gå så här långt som de gjorde. Inte ens spelarna själva.

- Ärligt sagt så var det inte riktigt någon som trodde det. Vi var väl rankade som att om vi ens tar oss till slutspel så är det en bragd för laget. Men spelarna utvecklades hela tiden och självförtroendet höjdes vartefter. Vi tog en månad i gången, konstaterar Riska.

Under våren spelade laget upp sig rejält och i slutspelet slog man ut så väl TPS och Tappara innan Kärpät väntade i finalserien.

Många spelare har gått otroligt mycket framåt, inte bara under grundserien utan också i slutspelet.― Filip Riska

Grundserievinnaren och regerande mästaren Kärpät var solklar favorit i finalserien, men även de fick se sig besegrade av ett hungrigt Tavastehusgäng.

- Kärpät är ett av Europas bästa lag och de visade nog varför de ofta är i topp, men vi klarade av att hitta nycklarna som behövdes för att sänka dem. I en finalserie som går till match sju och ännu till förlängning så är den enes lycka den andres olycka.

Tredje för Riska, andra för HPK

För Riska var det här redan karriärens tredje FM-guld. Säsongerna 2008-2009 och 2011-2012 fick han lyfta Kanadabucklan med Jyväskylälaget JYP.

- Helt otroligt att man får vara med om det här ännu en gång. Lycka är nog det första som jag kommer att tänka på. Många spelare har gått otroligt mycket framåt, inte bara under grundserien utan också i slutspelet. Det var otroligt roligt att se och vi var nog värda det här.

Otto Paajanen lyfter bucklan för HPK
HPK-spelaren Otto Paananen lyfter bucklan. Otto Paajanen lyfter bucklan för HPK Bild: Lehtikuva ishockey,HPK,Otto Paajanen

För HPK var det i sin tur klubbhistoriens andra FM-guld. Den första kom säsongen 2005-2006. Därför tar Tavastehusborna ut allt av firandet.

- Vi flög hem i något skede och torget i Tavastehus var fullt ännu mitt i natten då vi kom. Sedan blev det lite traditionellt bastubad under sista timmarna av natten. Nu har vi middag snart med flickvänner och fruar och sedan har vi fest på nytt på torget med fansen.

När dammet har lagt sig, ska den 33-årige Riska börja tänka på var karriären fortsätter. Än så länge är det oklart.

- Jag kan inte säga som bäst, jag vet inte själv heller. Först blir det lite semester och så får vi se sedan. Det klarnar säkert under sommaren.

Läs också